Felmérés: Tovább tart a kormánypárt mélyrepülése

2020. augusztus 26., 18:51 , 1021. szám

Ha a parlamenti választásokat jövő vasárnap rendeznék, a Nép Szolgája, az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS), az Európai Szolidaritás és a Haza pártok jutnának be a Legfelső Tanácsba – derül ki a Szociális Monitoring Központ augusztus első felében végzett felméréséből, amelyet a vesti.ua és az obozrevatel.com ismertet.

Tehát amennyiben a következő hétvégén kellene elmenni választani, a megkérdezettek 26,7%-a adná a voksát a Nép Szolgája pártra, míg az OPZZS a szavazatok 21,3%-ára, az Európai Szolidaritás a 12,5%-ára, a Haza a 9,8%-ára számíthatna.

A további sorrend: Erő és Becsület (4,9%), Anatolij Hricenko Polgári Álláspontja (3,8%), Sarij Pártja 3,6%, Oleh Ljasko Radikális Pártja (3,3%). A többiek támogatottsága nem éri el a 3 százalékot: Szvoboda – 2,3%, Hang – 1,8%, Hrojszman Ukrán Stratégiája – 1,4%, Nemzeti Hadtest – 1,1%, Ellenzéki Blokk – 0,9%, Szamopomics Egyesület – 0,9%, A Jövőért – 0,8%.

Arra a kérdésre, hogy elmennének-e szavazni, ha mostanában tartanák a választásokat, 8,9% úgy nyilatkozott, hogy „bizonyosan nem”, 7,3% – „valószínűleg nem”, 36% – „valószínűleg igen”, 38,8% – „bizonyosan igen”. Ezenkívül 7,5% nem tudott válaszolni, 1,5% pedig megtagadta a válaszadást.

Összevetve a korábbi eredményeket az augusztusiakkal, látható, miként változott a nyár folyamán a pártok támogatottsága. Ami a Nép Szolgáját illeti, népszerűsége a júniusi 30,5%-ról 29,8%-ra csökkent júliusban, majd 26,7%-ra zuhant augusztusban. Az OPZZS támogatottsága júniusban 18,6% volt, ez júliusra 20,1%-ra emelkedett, augusztusban pedig elérte a 21,3%-ot.

Az Európai Szolidaritás teljesítménye a hullámvasutat idézi: a júniusi 12%-ról júliusban 15,7%-ra nőtt, majd augusztusban 12,5%-ra esett vissza. Eközben a Haza támogatottsága stabilan alacsony maradt: 9,7% júniusban, 9,6% júliusban és 9,8% augusztusban.

A szociológusok arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók szerint melyik parlamenti párt ajánlja „a legátgondoltabb és a legreálisabb megoldásokat a Donyec-medencei fegyveres konfliktus lezárására és a béke megteremtésére”. A válaszok megoszlásából ítélve ezen a téren az OPZZS már megelőzi a Nép Szolgáját: OPZZS – 20,9%, Nép Szolgája – 18,2%, Európai Szolidaritás – 11,3%, Haza – 7,7% és Hang – 1,1%. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a megkérdezettek 26,9%-a szerint egyik párt megoldásai sem tekinthetők átgondoltaknak és reálisaknak, 15,1% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ami a pártok által a gyorsabb gazdasági növekedés és a magasabb életszínvonal elérése érdekében javasolt legátgondoltabb és legreálisabb megoldásokat illeti, szintén az OPZZS vezet (17%), majd a Nép Szolgája (16,4%), a Haza (11,2%), az Európai Szolidaritás (11,1%) és a Hang (1%) a további sorrend. Emellett egyik párt elképzeléseit sem tartja megfelelőeknek 26,7%, 17,1% pedig nem tudott válaszolni.

Az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap elemzője, Andrij Szuharina az Interfax – Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy a közvélemény-kutatásokban vezető két párt a választóik életkorát tekintve szinte az ellentéte egymásnak. Ezek szerint a Nép Szolgája az ifjúság pártja, amennyiben minden 10 szimpatizánsuk közül hat 40 éven aluli, ami különösen jelentős aránynak mondható tekintettel arra, hogy az ukrán egy elöregedő társadalom. Eközben az OPZZS szavazói körében 10-ből heten 50 éven felüliek. Hasonlóan nagy eltérés az életkort tekintve legfeljebb a kormánypárt és a Haza szavazói között tapasztalható, amennyiben az utóbbi párt választói körében is az átlagosnál nagyobb az idősebb korosztályokhoz tartozók aránya.

Igen jelentős az eltérés a szavazók regionális megoszlását tekintve az OPZZS és az Európai Szolidaritás között. A hazafias-nacionalista Európai Szolidaritás szinte minden választója (közel 85%-uk) az ország nyugati és központi régiójának lakója, miközben az elsősorban az orosz ajkú lakosságra támaszkodó OPZZS szavazótáborának gyakorlatilag a fele Ukrajna déli és keleti vidékein él.

(hk)