Tisztességes iskolaigazgató-pályáztatásért tüntettek Nevetlenfaluban

2020. augusztus 31., 16:38 , 1022. szám

Augusztus 28-án a nagyszőlősi járási Nevetlenfaluban már reggel 8 óra előtt benépesült a polgármesteri hivatal és a helyi középiskola előtti park, ahová azért jöttek el a tanintézménybe járó gyerekek szülei-nagyszülei, hogy tiltakozzanak az egy nappal korábban lebonyolított igazgatóválasztás körülményei miatt. A tisztség betöltésére az iskola fenntartója, a Nagyszőlősi Járási Tanács írt ki pályázatot, amelyen ketten indultak: Bakacs Jolán, aki több éve megbízott vezetőként irányítja az iskolát, illetve Korpos András helyi pedagógus. A bizottság a három fordulóból álló procedúra végén ez utóbbi jelöltet hozta ki győztesnek.

– Nekem személyesen nincs semmi problémám az új igazgatóval, de szerintem nem lehet az embereket csak úgy, máról holnapra leváltani – mondta Budaházi Kornélia, a Nevetlenfalui KMKSZ-alapszervezet elnöke. – Jó kapcsolatban voltam Bakacs Jolán korábbi igazgatóval, hiszen szorosan együttműködtünk az iskolával, sok közös rendezvényünk volt – közölte, hozzáfűzve azt is, hogy a tanári karnak sem volt semmiféle konfliktusa a most leváltott vezetővel.

Oroszi József polgármester az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy meggyőződése szerint nem a pályázók személyével vagy a szakmai döntéssel szemben vannak ellenvetéseik a helyi lakosoknak. A tiltakozás oka az, hogy a járási illetékesek sem a pedagógusok, sem a szülők, sem az önkormányzat képviselőinek a véleményére nem voltak kíváncsiak, a szovjet hagyományok szellemében mindenki feje felett döntött a pályáztató testület.

– Nem arról szól ez az egész, hogy miért ő vagy miért nem ő nyerte, hanem arról szól, hogy politikai ügyet csináltak az igazgatóválasztásból – jelentette ki Nevetlenfalu polgármestere. – Véleményem szerint, ha már eddig halogatták az egész versenypályázatot, lehet, hogy nem törvényellenes, de 2 hónappal a választások előtt egyszerűen nem etikus ezt megejteni.

A tiltakozók végül rögtönzött falugyűlést tartottak, melyen arról határoztak, hogy beadvánnyal fordulnak a Nagyszőlősi Járási Tanácshoz, amelyben felszólítják a testületet, hogy az illetékesek a helyszínre kiszállva adjanak magyarázatot az igazgatóválasztás körülményeire.

A nagyszőlősi járási oktatásügy irányításában egyébként több éve komoly gondok tapasztalhatók, amelyek azóta váltak krónikussá, hogy 2018 nyarán Jurij Szviscsót választották a Nagyszőlősi Járási Oktatási Osztály vezetőjévé, aki akkoriban Vladiszlav Poljak – jelenleg parlamenti képviselő – megyei tanácsi képviselő segédje volt. Szviscso szinte azonnal konfliktusba keveredett a Nagyszőlősi járás igazgatóival, végül felmentették hivatalából. Az általa kezdeményezett persorozat befejezését követően a járási tanács zárolta az oktatási osztály számláit, és 2019 decemberében létrehozta az Oktatási Intézmények Szolgáltatói Központját, amelynek élére Jurij Szviscsót nevezték ki. A hercehurca miatt az elmúlt év végén az ugocsai pedagógusok csak késéssel és nem teljes mértékben jutottak a járandóságukhoz.

A nagyszőlősi járási igazgatópályáztatással kapcsolatos fejleményeket a Kárpátalja figyelemmel kíséri, a fejleményekről tájékoztatjuk lapunk olvasóit.

Sterr Attila