Az orosz tannyelvű iskolák végnapjai

2020. szeptember 9., 09:55 , 1023. szám

Újabb mérföldkövéhez érkezett a kisebbségek anyanyelvű oktatását gyakorlatilag ellehetetlenítő ukrán oktatási és nyelvtörvény végrehajtása: szeptember 1-től az ukrajnai orosz tannyelvű iskolák döntően ukrán oktatási nyelvűekké váltak, csak az alsó osztályokban (1–4. osztály) folyhat az oktatás továbbra is jelentősebb részben orosz nyelven. A változás országszerte mintegy 200 ezer tanulót érint. Az oroszok átállása számunkra is tanulságos lehet, hiszen 2023-ban rajtunk a sor, ekkor a hivatalos európai uniós nyelveket beszélő ukrajnai kisebbségek iskoláiban is az ukrán válik a tanítás nyelvévé, így a magyar iskolai oktatás is megszűnik Kárpátalján – legalábbis az állami és önkormányzati fenntartású intézményekben.

Ezt a rendhagyó tanévnyitást a szokásos ukrán politikai hőzöngés előzte meg. Maksz Buzsanszkij képviselő a Nép Szolgája frakcióból, akit a kormányoldalon az orosz ajkú lakosság érdekeit megjelenítő fehér hollóként – vagy inkább fekete bárányként – tartanak számon, megpróbálkozott egy módosító indítvánnyal, amely az európai uniós nyelveket beszélő ukrajnai kisebbségek iskoláihoz hasonlóan az orosz tannyelvű oktatási intézményekben is 2023-ra halasztotta volna az ukrán nyelvre való átállást. A hazafias-nacionalista oldalt teljesen kihozta a sodrából a kezdeményezés, Petro Porosenko pártja, az Európai Szolidaritás több tiltakozó akciót is szervezett. Buzsanszkijt saját frakciójában is sokan bírálták.

Végül elérkezett szeptember 1. anélkül, hogy a parlament tárgyalta volna az indítványt, minek következtében az oktatási és a nyelvtörvény idevágó rendelkezései akadálytalanul hatályba léptek. Ezek szerint szeptember 1-jétől a korábban felvett alsósok továbbra is döntően orosz nyelven tanulhatnak az orosz tan­nyelvű oktatási intézményekben, az iskolák azonban elvben nem nyithatnak újabb orosz tannyelvű osztályokat. Sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor az iskolák egy jelentős része nem kapkodja el az átállást az államnyelven történő oktatásra. Legalábbis a legtöbb érintett oktatási intézményben idén is nyíltak orosz tannyelvű első osztályok, mintha az oktatási törvény a világon sem lenne. Rövidesen kiderült, hogy a renitens iskolák szintén a hatályos jogszabályokra hivatkoznak, csak éppen nem az ominózus oktatási törvényre és nem is a nyelvtörvényre, hanem A teljes általános középfokú oktatásról szóló jogszabályra, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök idén év elején írt alá. A törvény 12. cikkelye ugyanis fenntartja olyan alsós osztályok nyitásának lehetőségét, amelyekben – az ukrán mellett – valamelyik kisebbség nyelvén folyik az oktatás, ha elegendő szülő kérvényezi az osztálynyitást.

A Kravec és partnerei ügyvédi iroda vezetője a strana.ua érdeklődésére elmondta, megkülönböztetendő az általános és a speciális jog fogalma, amelyek közül az utóbbi élvez elsőbbséget.

„Az iskolák esetében a középfokú oktatásról szóló törvény a speciális jogszabály, s nem az oktatási törvény vagy a nyelvtörvény. Következésképpen, a középfokú oktatásról szóló törvény normái a kötelezőek. Hogy miért különböznek (ezek a normák – a szerk.) a nyelvtörvényétől – megfeledkeztek-e jogalkotóink az egyeztetésükről, vagy szándékosan tették –, az nyitott kérdés” – mondja Rosztyiszlav Kravec.

Természetesen a most induló osztályokban is fokozatosan át kell állni idővel a döntően ukrán nyelvű képzésre, a lényeg azonban az, hogy egyelőre nem szűnik meg az alapvetően orosz nyelvű oktatás, legalább elsőben főként az anyanyelvükön (vagy a családban beszélt nyelven) tanulhatnak a gyerekek. Egyébként a törvény az orosz ajkú tanulók esetében 80%-ban határozza meg az államnyelven oktatandó tárgyak arányát az általános iskolában (5. osztálytól), míg az európai uniós nyelveket beszélő gyerekek osztályaiban fokozatosan, a középiskoláig egyre növelve az ukrán tartalom arányát kell majd elérni a 60%-os mutatót. A pedagógusok szerint ez a törvényi szabályozás annyit tesz, hogy a volt orosz tannyelvű iskolákban ötödiktől legfeljebb az anyanyelvet és az irodalmat lehet oroszul tanítani, hiszen a megengedett 20%-nyi orosz tartalom körülbelül heti hat tanórának felel meg.

A strana.ua érdeklődésére több iskolában is elmondták, fokozatos áttérést terveznek az ukrán tannyelvű oktatásra, Szerhij Skarlet megbízott oktatási miniszter azonban a portálnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy az átállásnak a 80% (ukránul tanított tartalom) – 20% (oroszul tanított tartalom) arányra haladéktalanul, szeptember 1-jétől meg kellett történnie. Mint kifejtette, az ukránul oktatott tantárgyak arányának fokozatos emelése az ötödik osztálybeli 20%-ról a többi kisebbségre vonatkozik, az oroszokra nem.

„Egyeztetünk a szülőkkel, és fokozatosan fogunk cselekedni. Nem gondolom, hogy bűncselekmény lesz, ha az ukrán nyelvű tantárgyak aránya valamivel alacsonyabbnak bizonyul a törvényben megállapítottnál” – nyilatkozta az egyik orosz tannyelvű iskola igazgatója nevének elhallgatását kérve.

„A szülők többsége támogatja az orosz nyelvű oktatást, és mi ezt figyelembe vesszük. Meglátjuk, mit lehet majd tenni ebben a helyzetben. Igyekezni fogunk maximálisan megtartani az orosz oktatást. Várni fogjuk, hogy változik az országban a politikai helyzet, s véget ér ez a marasmus” – jelentette ki az egyik – talán kelet-ukrajnai – megyeszékhely iskolájának vezetője a strana.ua-nak nyilatkozva.

Kérdés, vajon eljön-e valaha is Ukrajnában a politikai kurzusváltás, sikerül-e túlélnie a kisebbségi oktatásnak a jelenlegi megpróbáltatásokat?

(zzz)