Színvonalas gálaműsorral zárult a Zenevarázslat képzés Beregszászban

2020. szeptember 21., 15:11 , 1025. szám

19 diák szerzett oklevelet és részesült ösztöndíjban a kárpátaljai fiatal tehetséges zongoristákat megszólító haladó képzésben szeptember 19-én, melyet ünnepélyes gála keretében vehettek át Beregszászban. A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által meghirdetett Zenevarázslat című programban részt vevő diákokkal 30 órában Várnagy Andrea, Budapest Márka-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész foglalkozott.

A programot 2019 decemberében hirdették meg, melyre 20 fő jelentkezett. A képzést interaktív gyakorlati órák keretében tartották márciusig, ezt követően a karanténhelyzet miatt online kényszerültek megvalósítani a további foglalkozásokat. A haladó képzésre jelentkezők a péterfalvai, beregszászi, verbőci, ungvári és nagylucskai zeneiskolákból érkeztek. A 19 diák az  Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságnak köszönhetően 3000 hrivnya ösztöndíjban részesült, valamint az őket felkészítő 11 tanár is átvehette az ösztöndíjat. A diákok emellett 200 000 Ft értékben ajándék kottacsomaggal is gazdagodtak.

Az ünnepélyes gála keretében Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója elmondta: „Az alapítvány immáron 10. tanévét kezdte meg, és igyekszik minden területen tehetségeket képezni. Megfigyeltük, hogy a klasszikus zene kicsit háttérbe szorult, pedig annyi gyönyörű darabja és értéke van az európai és magyar klasszikus zenének, melyet ápolni és őrizni kell a jövő generációja számára. A program célja pedig, hogy közelebb hozza a zenét a gyerekekhez” – fogalmazott az igazgató.

A köszöntőt követően Várnagy Andrea, a program szakmai referense online köszöntötte a megjelenteket, mivel sajnos a karantén miatt nem tudott személyesen jelen lenni a gálán. A köszöntéseket követően a diákok bemutatták előadásaikat a nagyérdeműnek, melyet online a művésznő is figyelemmel végigkísért. A nagyszerű zongoraműveket és előadásokat követően a résztvevők megkapták okleveleiket, valamint az ösztöndíjakat.

A képzés kapcsán Engi Erika, a Péterfalvai Művészeti Iskola tanára kérdésünkre elmondta: „Ismert területre érkeztünk, ugyanis a Zenevarázslat programjainak a mi iskolánk első perctől résztvevője. Az egész programot körüllengte egy nagyon családias légkör, nyilván ez abból is származik, hogy ismerjük a művésznőt. A felhőtlen vidámság, a közvetlenség volt jelen egész végig, egyáltalán nem volt feszültség, pedig az oktató valamelyest mégiscsak idegen volt a gyermekek számára, azonban olyan személyisége van a művésznőnek, amely pillanatokat alatt lebontja ezeket a falakat. Ez a program nagyon hasznos és szükség van rá. Mi nagyon vártunk minden egyes képzési alkalmat. Boldogok vagyunk, hogy a program eredményes volt.”

Paládi Máté, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskola diákja, a képzésen részt vevő hallgató elmondta: „Andrea néni nagyon tapasztalt és érett zongoraművész. Számomra mindig megtiszteltetés, ha vele dolgozhatok. Olyan dolgokban tudott nekem segíteni, amit eddig nem is hallottam, s ezek által a tanácsok által ott lehet az a plusz a játékomban, amely által még jobb lehet az előadás.”

A képzés az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

VE