A belső menekültek jövedelme is csökkent a járvány miatt

2020. szeptember 23., 11:39

Az otthonuk elhagyására kényszerült úgynevezett belső menekültek több mint egyharmadának jövedelméből csak élelemre futja, 10%-uk még az élelmen is spórolni kénytelen – derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ukrajnai képviseletének felméréséből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

Marco Kimenton, a szervezet sürgősségi és stabilizációs koordinátora jelezte, a koronavírus okozta válság jelentősen befolyásolta a lakhelyüket elhagyni kényszerült személyek és családjaik helyzetét. Mint rámutatott, a foglalkoztatásuk terén nem észlelhető lényeges változás, azonban folytatódott a jövedelmük csökkenése a világjárvány miatt.

A felmérésből kitűnik, hogy a menekültek egynegyede közölte, kénytelen volt fizetetlen vagy részben fizetett szabadságra menni. A menekültek között 56%-os a foglalkoztatottság, miközben a teljes lakosság körében ez a mutató 67%.

Az IOM-képviselet nemzeti monitoring rendszerének szakértője, Irina Loktyeva szerint a munkaerőpiaci helyzet romlása miatt a menekültek pénzügyi helyzete is változott. Így a felmérés tanúsága szerint 10%-uk jelezte, hogy az élelmen is takarékoskodni kénytelenek, 35% közölte, hogy csak élelemre futja a jövedelméből, 41% esetében elég a jövedelem élelemre és az alapvető szükségletekre, további 10% elmondta, hogy az alapvető szükségletek kielégítése mellett bizonyos megtakarításokra is futja. A megkérdezettek 4%-a nem válaszolt erre a kérdésre.

A felmérésből kitűnt, hogy 2020 április–júniusában a menekültek háztartásainak egy tagjára jutó jövedelem 3 350 hrivnya volt, ami 281 hrivnyával kevesebb, mint 2019 őszén, s 624 hrivnyával marad el a tényleges létminimumtól.

(unian.ua/Kárpátalja)