Berecz Norbert: „Számomra mindig is prioritást élvezett szülőföldemen élni”

2020. október 5., 14:19 , 1026. szám

A viski születésű Berecz Norbert ifjú vállalkozóként tevékenykedik Kárpátalján. Fiatal kora ellenére a szülőföldön való boldogulást tűzte ki célul. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség listáján a Viski kistérség, valamint a megyei tanács képviselőjelöltjeként indul. Norbert számára mindig Visk volt az első, máshol nem tudná elképzelni az életét.

– Mikor és hol született, hol végezte tanulmányait?

– Visken születtem, az általános iskolát Visken végeztem el, ezt követően a Munkácsi Szent István Líceumban érettségiztem, majd a rivnei Demjancsuk-egyetemen tanultam. Egy cserediákprogram keretén belül szereztem kommunikáció és médiatudomány szakon újságírói diplomát Székesfehérváron. Azonban ebben a szakmámban soha nem praktizáltam, mind ez idáig építkezéssel foglalkoztam, illetve ezenkívül pályázatírói és fordítói munkákat is elvégzek, ha megkérnek rá. 32 éves múltam, egy három és fél éves kisfiam van. Évek óta építkezéssel foglalkozom Kárpátalján, közel tíz éve van építkezési vállalkozásom.

– A cserediákprogramnak köszönhetően lehetősége lett volna arra, hogy kint maradjon Magyarországon, ön mégis haza jött. Miért döntött az itthon maradás mellett?

– Számomra mindig is prioritást élvezett Kárpátalján élni, a szülőföldemen maradni. Lett volna lehetőségem elhelyezkedni Magyarországon akár újságíróként is, de én szerettem volna hazajönni. Az utóbbi években egyre divatosabb a külföldi munkavállalás, nyilván jobb az anyagi vonzata, mint az itthoninak. Számomra az a legfontosabb, hogy itthon maradjak, itthon legyek magyar, még ha ez nehezebben is, mint külföldön.

– Hazajött, és egyből vállalkozást nyitott…

– Kezdetben ácsmunkákat végeztünk csak, aztán az évek alatt bővült a kínálatunk. Most már kőművesmunkákat és – szezontól függően – belső felújításokat is végzünk. Az alkalmazottak száma változó, de általában 5-6 ember dolgozik stabilan. Ha igény van rá, akkor 10-11 fő is dolgozik. A munkánkkal eddig elégedettek az emberek, remélem, ez nem fog változni. Néhány éve még egész Kárpátalját bejártuk, az elmúlt egy-két évben szinte csak a Huszti járásban, s lassan egy éve már csak Visken dolgozunk, mert rengeteg a felkérés helyben is.

– Sokan arra panaszkodnak, hogy itthon nem lehet megélni, emiatt külföldet választják. Önnek sikerült egy növekedő vállalkozást elindítani. Mi a titka a sikernek?

– Én is úgy érzem, hogy fejlődik és növekszik a vállalkozásom. A titok a kitartásban rejlik, hiszen közel tíz éve csinálom. Kitartottam akkor is, amikor a munkabérek alacsonyabbak voltak, s amikor sokan elmentek inkább Magyarországra vagy Németországba. Én itthon maradtam, és azt az időszakot átvészelve egyre nagyobb ismeretségre tettem szert, így jelenleg is sok a felkérésünk. Most már többen próbálnak meg itthon dolgozni, ám közben arra panaszkodnak, hogy nincs munka. Ez szerintem azzal is magyarázható, hogy itthon nem igazán ismerik a munkalehetőségeket, nem tudnak róla. A mi vállalkozásunknak ez lehet a titka, hogy kitartottunk az ínségesebb időkben is.

– Említette, hogy az ön számára elsődleges a helyi értékek és a magyar közösség megőrzése szűkebb pátriájában. Hogyan tudja fiatalként a magyar érdekeket képviselni?

– Mindig is magyarnak vallottam magam, magyar emberként éltem. A családom is az, feleségem is, gyermekünket is ezen értékrend mentén igyekszünk nevelni. Az ismeretségi körünkben sok más nemzetiségű barátom is van, de ez nem okoz problémát. Azt gondolom, hogy az elmúlt években a magyar kormány által sikerült eredményeket felmutatnunk, melyeket lát és érzékel a körülöttünk élő többségi társadalom is. Az az igazság, hogy jelenleg a belföldi politika nem igazán ad sok lehetőséget arra, hogy ezt a közeget, ahol élünk, annak a fejlődését előremozdítsuk. Szeretném képviselni a magyar közösség érdekeit, és minél több embert magunk mellé állítani, azokat is, akik már kiábrándultak az ukrajnai belpolitikából, de a magyar értékrendben, a KMKSZ értékrendjében még látnak lehetőséget a változásra, változtatásra.

– Az emberek valóban kiábrándultak a politikából. Ön szerint hogyan hihetnék el azt, hogy most talán egy olyan csapat indul Kárpátalja-szerte, amely mégiscsak képes előmozdítani a változást?

– Nem lesz egyszerű, mert az elmúlt választások során csak ígéreteket kaptunk, melyeket nem váltottak be. Fontosak a kész tények, a fejlesztések, amelyek az elmúlt időszakban megvalósultak, és ezenfelül abban reménykedem, hogy mindezeket látva tudják, hogy kire kell szavazni, hogy az eddig elért eredmények tovább folytatódhassanak.

Váradi Enikő