Az Egészségügyi Minisztérium kiszámította a Covid–19 ukrajnai halálozási mutatóját

2020. október 20., 08:48

Ukrajnában a Covid–19 halálozási aránya körülbelül 2% – közölte Viktor Ljasko közegészségügyi főorvos a Szabadság Rádiónak adott interjújában, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Két százalék a halálozási arány Ukrajnában. Annak ellenére, hogy Ukrajna nem módosította a halálozások nyilvántartásának mutatóit ... A napi operatív statisztikákban rögzített halálozások számáról beszélünk. Vagyis amikor egy személy meghalt, és diagnosztizálták nála a koronavírus betegséget, bekerül a statisztikánkba. Nem amikor a koronavírus betegség miatt hunyt el, hanem a koronavírus betegséggel. És a letalitás nálunk ma már így is kevesebb, mint 2%” – jelentette ki.

Ljasko szerint a halálozási arány a világon 7%-ról 3%-ra csökkent. Ez annak köszönhető, hogy az orvosok idővel rátaláltak a megfelelő megközelítésre, hogyan kezeljék a kritikus állapotba került betegeket.

Emlékeztetett arra, hogy márciusban Ukrajnában 5,1%-os halálozási rátáról beszéltek, április elején már 3%-os, április végén pedig 2,5%-os halálozási arányt neveztek meg. Azóta ez a mutató főleg csökkent, bár június elején ismét 3%-ra emelkedett.

Ugyanakkor az amerikai Johns Hopkins Intézet koronavírus-adatközpontja, amely a világ vezető intézménye a Covid–19-cel kapcsolatos statisztika gyűjtésében, múlt héten Ukrajnában 1,9%-os halálozási arányt adott meg.

Ljasko rámutatott, hogy a különböző országok adatai jelentősen eltérnek – mind a számítások eltérő megközelítése, mind a betegséggel szembeni fellépés lehetőségei, mind a halálozási ráta értékelésének különböző módszerei miatt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)