Nincs többé zónák szerinti felosztás: országos karantént vezettek be Ukrajnában

2020. november 11., 17:16

Az adaptív karantén helyett országos karantént vezettek be Ukrajnában, már nem osztják különböző zónákra a településeket.

A rendeletet a Miniszteri Kabinet november 11-i ülésén fogadták el. „Javasoljuk az adaptív karantén megszüntetését és a narancssárga zónára vonatkozó korlátozások bevezetését az egész ország területén” – jelentette ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter.

A miniszter pontosította, milyen korlátozások lesznek érvényben az országban:

  • Tilos a 20 főnél többet számláló tömeges rendezvények (kulturális, sport, szociális, reklám, vallási) szervezése. Amennyiben egyes eseményeken ennél több fő vesz részt, a szervezőnek biztosítania kell a másfél méter távolságot a jelenlévők között.
  • A futballmérkőzéseket nézőközönség nélkül lehet csak levezetni, a csapatjátékosok egészségügyi állapotát napi szinten ellenőrizni kell.
  • A mozik és színházak nézőtereit csak 50%-ban lehet megtölteni.
  • Tilos azon múzeumok működtetése, ahol nem tudják biztosítani azt, hogy egyszerre egy teremben ne tartózkodjon 20 főnél több személy.
  • A közétkeztetési intézmények éjjel kijevi idő szerint 22 és reggel 7 óra között csak kiszállításra dolgozhatnak.
  • A közlekedési eszközökön csak a férőhelyek számának megfelelő személy utazhat.

A korlátozásokon kívül bevezették a „nyugdíjasok ideje” programot, melynek értelmében a hivatalokban kijevi idő szerint 10 és 12 óra között szolgálják majd ki az időseket.

Az információk szerint az intézkedéseket egyelőre november 30-ig vezették be.

(VV/karpat.in.ua)