Bombariadók Kárpátalján: Közel négy hónap után megérkezett az Elnöki Hivatal válaszlevele

2020. december 20., 17:32 , 1038. szám

Bizonyára emlékeznek rá olvasóink, hogy Kárpátalja több településén bombariadó volt a Szent István-napi ünnepségeken. Augusztus 20-án az ukrán rendvédelmi szervek munkatársai bombariadó gyanújával ürítették ki a katolikus templomokat mise közben Aknaszlatinán, Técsőn és Beregszászban. Mindezt a hatóságokhoz érkezett névtelen bejelentés alapján tették az illetékesek, mely szerint robbanóanyagot helyeztek el a templomokban. Ezt követően két nap leforgása alatt két fenyegető e-mailt is kapott számos magyarságintézmény.

A magyarellenes cselekménysorozat kapcsán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Elnöksége nyílt levélben fordult Ukrajna elnökéhez. Kiemelték: felháborítónak tartják és mélységesen elítélik a történteket, azt, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség megfélemlítve, egzisztenciálisan is veszélyeztetve érzi magát saját szülőföldjén. A cselekedet társadalmi súlyossága miatt elengedhetetlennek tartják a felelősök mielőbbi előállítását és a további kisebbségellenes cselekedetek megakadályozását. Arra kérték az államfőt mint Ukrajna Alkotmányának letéteményesét és őrét, hogy vegye személyes felügyelete alá az ügy kivizsgálását, és a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket.

Nos, „röpke” négy hónap után megérkezett az Elnöki Hivatal válaszlevele, melyben röviden tájékoztatják a címzettet, hogy az eredeti levelet megküldték az Ukrán Nemzeti Rendőrségnek azzal a kéréssel, hogy az ügyben intézkedjenek a hatályos törvények értelmében, és az eredményekről adjanak tájékoztatást.

Rehó Viktória