Három és fél millió forint támogatás a viharkárt szenvedett viski református templomnak

2020. december 21., 15:35 , 1038. szám

A Magyar Református Szeretetszolgálat országos adománygyűjtési akciójának köszönhetően három és fél millió forint támogatásban részesült a viski református gyülekezet. A támogatást a nemrégiben megrongálódott református templom tetőszerkezetének felújítására kapta a gyülekezet. Az ünnepélyes átadóra Nagydobronyban került sor december 18-án, melyen Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója adta át Jenei Károly viski református lelkésznek a támogatást.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta: „A szomorú viharkár október 5-én történt Visken: az ősi református templomnak a héjazatát letépte a vihar. Másnap úgy döntöttünk, fontos szerepünk van abban, hogy segítsük a helyreállítási munkálatokat, hiszen a Magyar Református Szeretetszolgálat az a szervezet, amely nemcsak Magyarországon, hanem Kárpát-medence-szerte igyekszik segítséget nyújtani. Így történt ez  Visk esetében is, amikor is három és fél millió forintot tudtunk összegyűjteni – ez várakozáson felüli volt. Az adománygyűjtési akción elsősorban magánszemélyektől, gazdasági társaságoktól, gyülekezetektől, valamint egyházmegyéktől érkeztek a felajánlások.”

Jenei Károly lelkész kiemelte: „Idén, sajnos, az időjárás miatt már nem tudjuk befedni a templomot, viszont a munkákkal szépen tudtunk haladni. Az előkészítő ácsmunkák készen vannak, a bádogozás egy töredékét sikerült elvégezni a megrongálódott helyen. Az összefogás a vártnál meglepően nagyobb mértékű volt, hiszen a szeretetszolgálattól kezdve a helyi egyházmegye, a saját gyülekezetünk, tőlünk elszármazottak, tehát sokan összefogtak, hogy segítsék ezt az ügyet.” A lelkész szerint jövőre a mostani adománnyal már sikerül befejezni a templom azon részét, melyet megrongált a vihar. Azt is elmondta, hogy a tervek között szerepel a több mint százéves bádogtető teljes újrafedése – ez azonban még várat magára.

VE