Az SZBU meggyanúsította Sarijt

2021. február 17., 10:39

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) február 16-án bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg Anatolij Sarijt, az ismert bloggert, a Sarij Pártja vezetőjét – jelentette a korrespondent.net az SZBU sajtószolgálata nyomán.

A nyomozók szerint Sarij jogsértő tevékenységeket folytatott Ukrajna nemzetbiztonságának rovására az információs szférában.

A blogger ellen hazaárulás, illetve az állampolgárok egyenlőségének faji, nemzetiségi, vallási meggyőződés, fogyatékosság és egyéb alapon történő megsértése miatt indult eljárás.

Az SZBU állítása szerint a vizsgálat bizonyítékait számos szakértői vélemény megerősítette, amelyek megállapították, hogy Sarij interjúi és előadásai az Ukrajna elleni felforgató tevékenységére utaló tényeket tartalmaznak.

A titkosszolgálat szerint 2012 óta a blogger a közösségi, internetes médián és orosz tévécsatornákon keresztül segítette az Oroszországi Föderáció állami és nem kormányzati struktúráit speciális információs műveletek lebonyolításában.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy 2019 áprilisában a bíróság lezárta a külföldön élő Sarij elleni eljárások egyikét, amelyet tíz évvel korábban indítottak meg. Egy évvel később visszavonták a blogger ellen kiadott körözést.

(korrespondent.net/Kárpátalja)