Több fontos beadványt is elfogadott a Beregszászi Járási Tanács

2021. február 23., 15:45 , 1046. szám

Megtartotta soron következő ülését a Beregszászi Járási Tanács képviselő-testülete. Az ülés alkalmával az egykori beregszászi és nagyszőlősi járási erdőgazdaságok, rendvédelmi és ügyészségi szervek vezetői tartották meg éves beszámolójukat. A képviselő-testület több fontos beadványt is elfogadott, többek között kérvénnyel fordultak a belügyminisztériumhoz, hogy engedélyezzék a közlekedési okmányiroda újbóli megnyitását a Beregszászi járás területén.

A képviselő-testület elfogadta azt a nyilatkozatot, melyben Ukrajna elnökéhez fordulnak, hogy állítsa le a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapítványait érő vegzálási folyamatokat, mivel Kárpátalján nincs szeparatizmus. Ezt Dmitro Kuleba külügyminiszter is megerősítette a legutóbbi ukrán–magyar külügyminiszteri találkozón.

Sin József, a KMKSZ-frakció vezetője elmondta: „A járási tanács az ülés alatt több nyilatkozatot is elfogadott. Számunkra a legfontosabb az általunk felterjesztett nyilatkozat volt, melyben kifogásoljuk és értetlenül állunk az előtt a vád előtt, amely szeparatizmussal illeti a kárpátaljai magyarságot. A legutóbbi külügyminiszteri találkozón Kuleba elmondta, hogy semmiféle szeparatizmus nincs Kárpátalján. Éppen ezért értetlenül állunk az alapítványaink ellen indult vizsgálódások előtt, s Ukrajna elnökéhez fordultunk, hogy vessen véget ezen vizsgálódásoknak, hiszen fontos közös projekteket valósítunk meg, és munkahelyeket teremtünk, valamint jelentős összegeket fizetnek be az alapítványaink adóként Ukrajnában minden évben.”

Az ülésen több kérdésben is döntés született az oktatási és más ingatlanok átadásáról a kistérségek számára. Emellett a képviselő-testület nyilatkozatban fordul a belügyminisztériumhoz a közlekedési okmányiroda újbóli megnyitása ügyében a Beregszászi járás területén.

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke elmondta: „Egy olyan központot szeretnénk létrehozni Beregszászban és Nagyszőlősön, ahol az emberek tudnak jogosítványért folyamodni, átregisztrálni autókat, azonban erről a döntést Kijevben kell, hogy meghozzák. A kormányzóhoz is fordultunk, mivel szeretnénk tudni, hogy milyen felújítási tervei vannak a megyének az úthálózat kapcsán, illetve vannak-e konkrét tervek a határátkelők modernizációját illetően. A harmadik beadvány, melyet elfogadtunk, a KMKSZ-t érinti. Ebben az ukrán elnököt kértük,  hogy álljanak le a KMKSZ alapítványainak vegzálásával.”

A járási tanács elnöke elmondta, az erdészet vezetőivel is tárgyaltak arról, hogyan lehetne jutányos áron tüzelőhöz juttatni a nyugdíjasokat. Ígéretet kaptak a főerdészektől, hogy fél áron készek átadni a tűzifát a kistérségeknek. Rezes Károly szerint ettől kezdve a kistérségek fel­adata lesz a tüzelők felvásárlása és eljuttatása a nyugdíjasokhoz.

VE