Négyéves korától rendszeresen sportol, célja, hogy szívsebész legyen

2021. március 14., 13:42 , 1048. szám

A rendszeres testmozgással nagyban fejleszthetők a gyerekek és fiatalok fizikális képességei, ezért a rendszeres sportolásnak számos jótékony hatása lehet. Ebben azonban nagy hangsúlyt kell fektetni a képességek alapján gondosan kiválasztott és megfelelően összeállított gyakorlatokra, valamint a terhelés és intenzitás szempontjából a gyermekek terhelhetőségére. A karate más sportágakhoz hasonlóan a fizikális képességeken túl fejlesztheti a mozgáskoordinációt, a motoros képességeket, és a gyermekek egészségére is pozitív hatással lehet, ugyanakkor annak gyakorlása jótékony pszichológiai következményekkel jár, s javítja az önfegyelmet, a koncentrálóképességet.

Ráti Márk négyéves kora óta rendszeresen sportol, karatéval és úszással is foglalkozik. A kilenc­éves ungvári fiú is szerepel azon szerencsés fiatalok között, akik a közelmúltban a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Jó tanuló, jó sportoló című pályázatán a 247 jelentkező közül a legjobbnak bizonyultak. Márk az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium 4. osztályos tanulója, s kedvenc tantárgyai a matematika, a természetrajz és a magyar nyelv. Beszélgetésünkben kitértünk a karate és az úszás jótékony hatásaira, a sportolás pozitívumaira, valamint szót ejtettünk az ehhez kapcsolódó élményekről és célokról.

– Mit gondolsz a sportolásról? Fontosnak tartod, hogy sportolj?

– Igen, nagyon fontosnak tartom a sportolást. A sport segít az egészségünk megőrzésében is.

– Hogyan kezdődött a karate iránti érdeklődésed?

– Már akkor nagyon megtetszett ez a sport, amikor anyukám elvitt az első karateedzésemre. Emellett az edző személye is sokat számít, s az én edzőm nagyon jó fej. Nagyon izgultam az első edzés előtt, mert azt gondoltam, hogy nem lesznek ott barátaim, és nem fog senki befogadni engem. Ez szerencsére nem így történt, mert nagyon sok barátot szereztem ott.

– Milyen eredményeket értél el eddig a karatéban?

– Megyei és országos versenyeken szereztem első helyezéseket, amiért nagyon hálás vagyok az edzőmnek is, aki mindig motivál. Ő egyébként Shidokan-karate-világbajnok.

– Mi a karatéhoz kapcsolódó egyik maradandó emléked?

– Egyszer egy verseny miatt utaztunk két-három órán át, s már az érkezésünk után az első csatát elveszítettem, mert egy fejjel magasabb versenyző ellen kellett küzdenem. Erre most is tisztán emlékszem, de visszavágót szeretnék, ahol legyőzöm őt. Ugyanakkor erről a versenyről két kupát hozhattam haza, amiket karate és boksz versenyszámokban nyertem.

– Mit jelent számodra a karate?

– A karate megtanít az önvédelemre, magabiztosságot ad, emellett barátokra leltem az edzések során.

– Szoktál izgulni egy-egy mérkőzés előtt ma is?

– Minden alkalommal szoktam izgulni. Az edzőm ilyenkor biztat engem, s ezután könnyebben megnyerem a csatát. Fontos számomra, hogy bebizonyítsam az eddig tanultakat, és visszaigazoljam az edző felé is ezt.

– Úgy tudom, hogy a karate mellett úszásra is jársz. Mit szeretsz az úszásban?

– Hetente háromszor járok úszásra. Nagyon jó érzés a vízben lenni, s ez is hozzájárul ahhoz, hogy fittek és egészségesek legyünk.

– Szerepelsz a négy kárpátaljai szerencsés fiatal között, akik nemrég nyertek a Jó tanuló, jó sportoló című pályázaton. Az eddig elért eredményeidhez szívből gratulálok neked!

– Köszönöm szépen! Nagyon izgultam az eredményhirdetéskor, amit a szüleimmel együtt néztünk. Ők is nagyon büszkék rám, ami jólesik nekem.

– Milyen céljaid vannak a jövőt illetően?

– Szeretnék orvos lenni, mint az apukám. De annak is nagyon örülnék, ha egyszer karate-világbajnok lennék.

Csuha Alexandra