Össznemzeti katasztrófa

2021. március 17., 18:13 , 1049. szám

7,6 milliárd dollárra becsült vagyonával továbbra is Rinat Ahmetov vezeti a leggazdagabb ukrajnai üzletemberek rangsorát – derült ki a Forbes Ukrajina legfrissebb összeállításából.

A Forbes szerint Ahmetov aktívumai 2,8 milliárd dollárral nőttek egyetlen év alatt, s ezzel a 330. helyet foglalja el a világ leggazdagabb emberei között.

Az ukrajnai rangsor második helyén Viktor Pincsukot találjuk, akinek vagyona 2020 júniusa óta 1,4 milliárdról 2,5 milliárd dollárra nőtt. A harmadik Konsztantin Zsevago javainak értéke 1,1 milliárd dollárról 2,1 milliárdra gyarapodott.

Ugyancsak szerepel a rangsorban Ihor Kolomojszkij (1,8 milliárd USD), Hennagyij Boholjubov (1,7 milliárd USD), Petro Porosenko (1,6 milliárd USD), Vagyim Novinszkij (1,4 milliárd USD). Az Interfax–Ukrajina megjegyzi, hogy Novinszkij vagyonát a Forbes 2020 júniusában még „csupán” 810 millió dollárra becsülte.

Vagyis elmondható, hogy miközben Ukrajna GDP-je közel 5%-kal zuhant tavaly, az ukrán milliárdosok nemhogy nem veszítettek vagyonukból, hanem zömmel még gyarapították is a javaikat. Különösen irritáló lehet, hogy egyesek, mint például Pincsuk, kis híján megduplázták a vagyonukat.

Akadtak, akik mindjárt legyintettek a hírre, mondván ebből is látszik, hogyan adóznak nálunk az oligarchák, holott a dolog nem ilyen egyszerű. Egyrészt a vállalkozók nem a vagyonuk után fizetik az adót – bár kétségtelen, hogy amennyiben nő az aktívumaik értéke, minden bizonnyal nő az azokból származó jövedelmük is. (Más kérdés, vajon megérezte-e ezt a növekedést Ukrajna?) Másrészt az értéknövekedés döntően bizonyos nyersanyagok, többek között a vasérc világpiaci árának emelkedéséből adódik, ami egyeseknek jelentős gyarapodást jelentett, másoknak viszont (például a főként édesipari vállalatairól ismert Porosenko-birodalomnak) semmilyet.

A Forbes rangsorának megjelenése jó alkalom volt a média számára, hogy felidézze, a napokban Volodomir Zelenszkij gyakorlatilag hadat üzent az oli­garcháknak, amennyiben bejelentette, felülvizsgálják egyebek mellett a nyersanyag-kitermelésre kapott engedélyeiket. Hogy ettől több lesz-e az ukrán állam bevétele, az legalábbis kétséges, de a kisemberek egy része talán valamiféle elégtételt érezhet, amiért elmondható, hogy az oli­garchák élete sem fenékig tejfel.

A strana.ua szerkesztőségének eszébe jutott, hogy amennyiben az oligarchák javai ilyen sajátosan reagálnak a világban zajló folyamatokra, érdemes lenne utánanézni, hogyan alakult a vagyoni helyzetük hosszabb távon. Kiderült, hogy az ukrán nagyvállalkozók többsége csak most, hét évvel a Jevromajdan után kezdi megközelíteni a „forradalom” előtti mutatókat.

A veszteségek így is hajmeresztőek. Ha összevetjük az oligarchák jelenlegi vagyonát a 2013-as adatokkal, a következőket kapjuk:

Ahmetov: mínusz 7,8 milliárd dollár;

Kolomojszkij: mínusz 800 millió $;

Pincsuk: mínusz 1,3 milliárd $;

Novinszkij: mínusz 500 millió $.

Porosenko és Bogoljubov vagyoni helyzete alapvetően nem változott, de ők is csak idén érték el a 2013-as szintet. Egyedül a politikába kevésbé belefolyó Zsevagónak sikerült egymilliárd dollár körüli növekedést produkálnia, hála a már említett kimagasló vasércárnak.

A strana.ua az elképesztő méretű vagyonvesztésből azt a következtetést vonja le, hogy nem vált be azoknak az oligarcháknak a számítása, akik egyebek mellett azért tettek Janukovics elűzésére és a Majdanra hét évvel ezelőtt, mert az Európa felé fordulástól aktívumaik értékének növekedését várták. Hiba volna azonban mindent kizárólag a Kelet és Nyugat közötti választás szemüvegén át nézni, megfeledkezve a belpolitikai történéseknek arról a hosszabb láncolatáról, amely a 2004. évi Majdantól a 2008-as pénzügyi válságon át a 2013–2014. évi eseményekig vezetett, és amelyben az „oroszpárti” és a nemzeti oldal egyaránt érintett volt. Mondhatnánk úgy is, hogy a 2014-es katasztrófa pártállástól független, „össznemzeti teljesítmény” volt, amelyben minden érintett politikus (és oligarcha) személyes felelőssége felmerül. Kár, hogy ezt még mindig nem hajlandó belátni a két szembenálló tábor.

(hk)