Újra bűncselekmény lehet a csempészés

2021. április 27., 14:29

Volodimir Zelenszkij elnök sürgősséggel benyújtotta a parlamentnek a Büntetőtörvénykönyv és a Büntetőeljárási törvénykönyv módosítását célzó indítványát, amelynek értelmében ismét bűncselekménynek minősülne az áruk és a jövedéki termékek csempészése, valamint az árunyilatkozat hamis kitöltése – jelentette a zn.ua.

A módosító indítvány szövege még nem jelent meg a Legfelső Tanács hivatalos weboldalán.

Ukrajnában 2012-ben „dekriminalizálták” a csempészést és csak a fegyverek, lőszerek, robbanóanyagok, drogok, radioaktív és mérgező anyagok, kulturális értékek, valamint a titkos információszerzéshez használt technikai eszközök szabálytalan kivitele és behozatala maradt bűncselekmény. Egyúttal szigorodott az adminisztratív felelősségre vonás az áruk, különösen a jövedéki termékek, elsősorban a szeszes italok és a dohányáru csempészéséért.

A zn.ua emlékeztet, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács április 2-i ülésén Ukrajna történetében először vezetett be személyes szankciókat tíz, titkosszolgálati információk alapján jelentősnek tartott csempész ellen. Kettejüket – Vadim Alperint és Olekszandr Jerimicsukot – megfosztották ukrán állampolgárságuktól, és a kitoloncolásukat tervezik.

(zn.ua/Kárpátalja)