Betörtek a beregszászi szelektív hulladékgyűjtő telepre

2021. május 12., 13:10 , 1057. szám

Az elmúlt héten ismeretlenek betörtek a Színes Tartályok („Кольорові Баки”) környezetvédő és társadalmi szervezet beregszászi telephelyére. A helyszínen járva Bucsinszkij Viktor alapító tagot kérdeztük az esetről, illetve a telephely működéséről, a kezdetekről.

– A telephelyet 2019 szeptemberétől üzemeltetjük, itt szelektáljuk a hozzánk beérkező különféle hulladékokat. 2020 júniusában megalapítottuk az ökológiai mozgalmunkat. Igyekszünk mindennap dolgozni: pénteken lakossági fogadónapot tartunk, a többi napon pedig szétválogatjuk, illetve előkészítjük a hozzánk beérkezett hulladékot.

– Hogyan jött az ötlet?

– Néhány éve horgászni voltam a Borzsán, ahol felfigyeltem a folyóban úszó nagy mennyiségű pet-palackra, illetve a part mentén fennakadt különféle hulladékokra. Elgondolkodtam, hogy ez ellen valamit tenni kellene, nem csak beszélni róla. Ezt követően két barátommal összefogtunk, ötleteket gyűjtöttünk ahhoz, hogyan is valósíthatnánk meg a jelenleg működő rendszert. Eltelt 9 hónap, és sikerült mindent beszereznünk, így beindíthattuk a telephelyet. A lakosság jól fogadta a hírt, támogatnak minket, egyre többen szelektálnak, viszont nem mindenki teheti meg, hogy elhozza a telephelyre a hulladékot,  ilyen esetekben mi megyünk el érte.

Viktor azt is tudtunkra adta, hogy a jelenlegi telephelyet bérlik, viszont ennél nagyobb probléma, hogy nem akarnak számukra más helyszíneket bérbe adni. Elmondása szerint az emberek fejében még mindig az van, hogy ez csupán szemét, nem pedig újrahasznosítható szelektált hulladék.

– Gyárakkal és cégekkel is kapcsolatban vagyunk. Ők sem tudják igazán, mit is jelent a szelektálás, ezért folyton magyarázom nekik: ha mi a hulladékszelektálásról úgy beszélünk mint áruról, akkor azt úgy is kell előkészíteni. A kartonpapírt nem szabad összekeverni a fóliával stb. Ahhoz, hogy mi az adott hulladékot fel tudjuk vásárolni, minden újrahasznosítható „kategóriának” külön kell lennie – magyarázza Viktor.

– A továbbiakban szeretnénk beindítani az ún. ökomobilt Beregszász utcáin. A tervek szerint előre meghirdetjük, hogy melyik napon, melyik utcában lesznek kihelyezve a hulladékok számára a tartályok. Ezenkívül egy Google-űrlapot is szeretnénk kitöltetni a lakossággal, először Beregszászban, aztán a járásban is arra vonatkozóan, hogy ki hol szeretné a szelektív hulladékát leadni. Mindezekhez további tárolóhelyekre lenne szükségünk, főleg fedett helyszíneken, mert esőben, hóban, fagyban a szabad ég alatt dolgozunk.

Viktor és csapata mindig nyitott a látogatócsoportok fogadására. Véleménye szerint jobb egyszer megnézni, megtapasztalni, mint százszor olvasni róla. Ottjártunkkor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola földrajz, illetve turizmus szakos hallgatóinak kis csoportja tett látogatást a telephelyen kísérőtanáraikkal, dr. Vince Tímeával és Gergely Líviával. A diákok magukkal hozták a szelektált hulladékaikat, Viktor pedig megmutatta, hogyan is kell szakszerűen szétválogatni azokat. „Az emberek egyszerűen nem hiszik el, hogy ezek újrahasznosíthatók, és csak amikor idejönnek, tapasztalják meg, hogy melyik »szemét« melyik zsákba kerül, és hová, milyen célból szállítják majd tovább” – mondta el a diákoknak.

A telephelyen nemcsak azokat a hulladékokat gyűjtik, amelyek gyorsan továbbszállíthatók és viszonylag gyors profitot termelnek. A veszélyesebb hulladékokat is összegyűjtik (mint pl. a ceruzaelemeket), és Romániába szállítják ottani feldolgozás céljából.

Viktor további problémaként említette a szelektív hulladékgyűjtésről való oktatás hiányát. Az embereket nem lehet erre rákényszeríteni vagy kötelezni. Meg kell magyarázni, hogy ez miért fontos, hogy 1 db ceruzaelem 16 köbméter földet mérgez meg maga körül, a kartonpapír leadásával 17 fát mentünk meg a kivágástól stb., hisz ez csak így működhet.

A betörésről szólva elmondta, hogy május 4-én fedezte fel a telephelyre beérve az esetet. Az elkövetők mindent szétdobáltak, feltúrtak, kiborítottak, valószínűleg fémeket kerestek. Azonban ami a legfájóbb, hogy ellopták a hulladékpréselő gép villanymotorját és a bálázáshoz szükséges szalaggépet. Korábban is történtek már hasonló esetek – digitális mérlegek, vasak tűntek el –, viszont még soha nem fajultak eddig a dolgok. A mostani eset 15 000 hrivnya kárt okozott. Szívesen adnának ezeknek a személyeknek munkát, ám ők nem akarnak dolgozni, inkább jönnek lopni.

Viktor a beregszászi rendőrséghez fordult az ügyben, akik a helyszínen járva ujjlenyomatokat kerestek, vizsgálódtak. Az ügynek már gyanúsítottja is van, azonban a nyomozás sikerességének az érdekében erről Viktor még nem beszélhetett.

Dankai Péter