Harangozó Miklós képeiből nyílt kiállítás a beregszászi konzulátuson

2021. május 18., 19:13 , 1058. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusán május 18-án nyitották meg a Kárpátalján jeles és ismert néhai Harangozó Miklós festőművész képeiből rendezett kiállítást. Ugocsa megye tájfestője nemcsak vidékünkön, hanem szerte a Kárpát-medencében is népszerűségnek örvendett.

A megnyitó alkalmával Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Szilágyi Mátyás főkonzul beszélt Harangozó Miklós életútjáról. „A mai napon egy igazi népi tájfestő emlékezetét örökítjük meg képei kiállítása által. Ma olyan festményeket láthatnak, amelyek még eddig nem kerültek bemutatásra kiállításokon, egy része a festményeknek még befejezetlen a művész hirtelen halála okán. A festőművész alkotásai szerte Magyarország és Ukrajna képtáraiban megtalálhatóak. Harangozó Miklós mélyen szenvedélyes és sokszínű ábrázolásmóddal festi meg a falusi élet mindennapjait, érzéseit, örömét, bánatát. Festményein a paraszti élet megbecsülése, a munka szeretete látszik felsejleni” – mondta el a főkonzul, aki szerint a festőművész képei ma is aktuálisak, és elengedhetetlen részét képezik a kárpátaljai képzőművészeti világnak.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke köszöntőjében elmondta: „Ezek a képek, amelyeket itt látunk, egy vallomást tartalmaznak azokból az 1940-es és 1950-es évekből, amikor passzív ellenállásban élnek a magyar emberek.”

Ifj. Harangozó Miklós görögkatolikus lelkipásztor édesapja kiállításának megnyitóján elmondta: „Édesapám szülei nem tudták elfogadni azt a tehetséget, ami benne élt, azonban ő nem adta fel, valóra váltotta azt, ami benne volt. Ő példa számomra, bemutatta, hogyan lehet az Isten által bennünk rejlő tehetséggel élni.”

A megnyitót a Beregszászi Rezeda Folkműhely énekegyüttesének előadása tette színessé.        

VE