Miniszter: Ukrajnát nem fenyegeti az üzemanyagpiac összeomlása

2021. június 3., 14:30

Ha Fehéroroszország leállítja az üzemanyag-szállítást Ukrajnába, a kijevi kormány két héten belül kompenzálja a kieső importot – jelentette ki Tarasz Kacska gazdasági miniszterhelyettes az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában, amelyet a korrespondent.net idéz.

A tisztviselő szerint a szállítás beszüntetése Minszk által hipotetikus fenyegetés, mivel az elmúlt napokban a fehérorosz benzin gyártói és szállítói meg voltak győződve arról, hogy az együttműködés folytatódik.

„Másfelől tegnap (június 1. – a szerk.) tanácskozásra került sor az Energiaügyi és Szénipari Minisztériumban a gyártók, az importőrök és a [kút]hálózatok bevonásával. Valójában a kritikus időszak 10–14 nap ennek a behozatalnak a pótlására. Nagyon erős a verseny ezen a piacon” – hangsúlyozta Kacska.

Végül a miniszterhelyettes kifejtette, hogy a fehéroroszországi behozatal nagy volumene csak azzal függ össze, hogy a moziri üzem Ukrajnához közel fekszik.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a fehérorosz olajvállalat júniusban 55 ezer tonnáról 10 ezer tonnára csökkenti az Ukrajnának szállított A–95-ös benzin mennyiségét.

(korrespondent.net/Kárpátalja)