Potápi: A magyar nemzet 101 évvel a békediktátum aláírása után megerősödött

2021. június 7., 10:29 , 1061. szám

A trianoni békediktátum aláírása után 101 évvel Magyarország Közép-Európa legnagyobb, legerősebb nemzetévé vált – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt csütörtökön Zalaegerszegen, a nemzeti összetartozás napja alkalmából épített székelykapu avatásán.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a népművészeti remekmű szimbolikája ma is számos fontos üzenetet hordoz. A kézzel faragott, egyedi mintázatú kapu két világot választ el egymástól: egyik oldala az otthon melegét jelképezi, míg a kapun átlépve a nagyvilág tárul az emberek elé.

Ez a szimbólum a trianoni békediktátum aláírását követően a külhoni magyarság életében valóságként jelent meg, és jelenik meg napjainkban. A kapun innen magyarként, míg azon túl egy idegen ország idegen lakójaként éltek és élnek ma is. Átlépve a kaput, magyarságuk miatt számtalan atrocitás áldozatává válnak, és küzdeniük kell az őket megillető alapvető emberi jogokért – fogalmazott.

A magyar kormány tizenegy évvel ezelőtt új alapokra helyezte a nemzetpolitikát. „A sok évtizedes szétszakítottság után újra egyesítettük a magyar nemzetet, új alaptörvényt fogadtunk el, és döntöttünk arról, hogy a külhoni magyaroknak is jár az állampolgárság és a szavazati jog. Egységes Kárpát-medencében gondolkodunk, célunk megteremteni minden lehetőséget, amely mind az anyaországi, mind a külhoni magyarok gyarapodását szolgálja” – fejtette ki az államtitkár.

(MTI/Kárpátalja)