Határokon átnyúló összefogással a tiszta Tiszáért címmel szerveznek online konferenciát

2021. június 9., 14:01

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője nagyszabású online konferenciát szervez Határokon átnyúló összefogással a tiszta Tiszáért címmel. A konferenciát 2021. június 16-án, szerdán közép-európai idő szerint 10.00 és 12.00 óra között rendezik meg.

Az esemény égető kérdésekre fókuszál: felhívja a figyelmet a Tisza hulladékkal való szennyezettségének problémájára, továbbá keresi a megoldásokat a folyó szennyezettségének megszüntetésére.

A Tisza Közép- és Kelet-Európa egyik fő folyója, mely a Dunába torkollik, és öt országot érint: Ukrajnát, Magyarországot, Romániát, Szerbiát és Szlovákiát. A folyó fokozott veszélyben van, hiszen a Tisza és mellékfolyói olyan mértékű szennyeződést, hulladékot hoznak, mely ellen a védekezés rendkívüli erőfeszítéseket igényel az országoktól és az érintett régióktól. A konferencia a Tiszára koncentrálva elsődlegesen uniós tisztviselők, kárpátaljai és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyi és regionális képviselők, közigazgatási és vízügyi szakemberek, civil szervezetek és aktivisták bevonásával környezettudatossági és fenntarthatósági kérdésekre összpontosít.

A konferencia célja a tiszai szennyeződés problémájának nemzetközi és európai uniós szinten való ismertetése; a környezetvédelem, a tudatosság és a fenntarthatóság fókuszba helyezése elsődlegesen a Tisza kapcsán szakemberek, közigazgatási és vízügyi szakértők, illetve hivatalok, civil aktivisták bevonásával. Emellett célul tűzték ki annak feltárását, hogy milyen állami, önkormányzati és társadalmi intézkedések, kezdeményezések történtek és történnek a probléma orvoslására, milyen törvények szabályozzák a környezetvédelmet Ukrajnában és a szomszédos országokban, milyen határon átívelő európai uniós és magyarországi kezdeményezések, projektek segítik és segíthetik hatékonyabban a helyzet megoldását. A konferencia szervezői arra is törekszenek, hogy megismerjék az EU szerepvállalását a vele szomszédos országokban előforduló környezeti problémákat illetően, milyen szintű beavatkozás lehetséges a részükről, milyen szakértői és pénzügyi támogatásra van szükségük a régióknak a környezetvédelmi küzdelmeik során, és milyen szerepe lehet az Európai Uniónak a megelőzés és a helyzet javítása szempontjából. Emellett szeretnék felmérni a környezetszennyezés folyókra, állat- és növényvilágra gyakorolt hatását.

Az eseményre Zoom videokonferencia keretében kerül sor magyar, angol és ukrán nyelven.

A konferenciára való regisztráció linkje itt vagy Bocskor Andrea képviselői Facebook-oldaláról érhető el.