Palicson és Topolyán vendégszerepelt a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes

2021. június 15., 15:28 , 1061. szám

A szerbiai Palicson és Topolyán képviselte szülőföldünket a Beregszászi Rezeda Folkműhely néptáncegyüttese június 11–13. között. A vajdasági magyar népművészeti programokat a nemzeti összetartozás jegyében rendezték meg.

A Palicsi Magyar Sokadalmat nyolcadik alkalommal rendezte meg idén a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, amely ebben az évben először kárpátaljai fellépőket is meghívott kétnapos rendezvényére. A festői szépségű, turisztikai látványosságokban bővelkedő település magyar sokadalmának a helyi tó környékén található impozáns, szecessziós stílusjegyekkel ellátott Vigadó biztosított helyszínt. Az eseményen a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes is képviseltette magát Orosz Péter és Váradi Enikő vezetésével, az anyaországi Jászság Népi Együttessel és más vajdasági együttesekkel együtt. A beregszászi csapat nagydobronyi és viski táncokat bemutatva vitte el kárpátaljai kultúránk egy szeletét a vajdasági magyaroknak és szerbeknek. Június 11-én este a Nemzeti Összetartozás elnevezésű gálára került sor, majd június 12-én megkezdődött a sokadalom, melyen a néptáncegyüttesek felvonulásával indult meg a fesztivál Palicson.

A megjelenteket ünnepélyesen köszöntötte Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Brezovszki Tamara, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület elnöke köszöntőbeszédében elmondta, nehéz év áll mögöttük. Mint említette, a világjárvány a táncoktatók munkáját is megnehezítette, hisz kevés lehetőség volt a találkozásra.

Váradi Enikő, a Beregszászi Rezeda Folkműhely vezetője, a Rezeda Néptáncegyüttes művészeti vezetője lapunknak elmondta: „Hosszú időn keresztül voltunk elzárva egymástól, nem volt könnyű újjáépíteni mindazt, amit eddig zökkenőmentesen tudtunk csinálni. Azonban most lehetőségünk nyílott arra, hogy lassan újra közösségben legyünk, és átéljük újra a közösségi erőt és mindazt a pozitív érzést, amit egy táncház vagy egy fellépés adni tud számunkra. A táncosok már nagyon várták, hogy újra közösségben lehessenek, itt pedig nagyszerű embereket, táncosokat, barátokat ismerhettünk meg. A fellépéseken túl talán ez az igazi jelentősége egy-egy ilyen fesztiválnak, sokadalomnak.”

Topolyán június 12-én szervezték meg a Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivált. Erre az eseményre szintén több anyaországi és vajdasági fellépő érkezett. A fesztivált 10 évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy a népművészet összes ágát bemutassák a helyieknek – nyilatkozta Kisimre Szerda Anna, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke.

Az esti gála során a beregszászi csapat Topolyán is eredményesen képviselte Kárpátalját. A fesztiválokat követően mindkét helyszínen táncházzal várták az érdeklődőket, valamint kézműves kirakodóvásár termékeit is megtekinthették az egybegyűltek, illetve népzenei koncerteken vehettek részt.

Kőváry Edina