Magyar robottechnikával vizsgálják az aknaszlatinai sóbányát

2021. június 18., 20:18 , 1063. szám

Ünnepélyes keretek között június 17-én elindult a határokon átnyúló európai uniós finanszírozású REVITAL 1 környezetvédelmi projekt, melyet az akna­szlatinai sóbánya monitoringozására és a környezeti katasztrófa elkerülése céljából hoztak létre. Az esemény során a Miskolci Egyetem által kifejlesztett robottechnikát engedtek le a bánya mélyére, ezzel megkezdve a geológiai kutatásokat.

A REVITAL 1 Magyarország–Szlovákia–Románia és Ukrajna határon átnyúló európai uniós együttműködési projektje. A program fő felelőse a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT), emellett partner a Miskolci Egyetem, Aknaszlatina önkormányzata, Máramarossziget önkormányzata, a Kassai Műszaki Egyetem, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Földtudományi Intézete.

Fő célja, hogy megalapozza az aknaszlatinai sóbánya és a környező területek revitalizációs folyamatának megteremtését a határokon átnyúló együttműködés elmélyítésével.

A mostani esemény során magyarországi fejlesztésű robottechnikát alkalmazva kezdték meg a bánya monitoringozását. Az UNEXMIN GeoRobotics segítségével olyan víz alatti üregeket tudnak felmérni a szakemberek, amelyek a bányák mélyén helyezkednek el, és pontos háromdimenziós térképet, valamint geológiai adatokat tudnak begyűjteni.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, a TISZA ETT társelnöke elmondta: „Aknaszlatinát egy nagy fokú környezetvédelmi katasztrófa fenyegeti. Pontos képet szeretnénk kapni a projekt keretében arról, hogy milyen a katasztrófa mértéke, milyenek a paraméterei, ezért egy olyan projektet valósítunk meg, amely által megtudjuk, mi történik a bánya belsejében. Több mint egymillió euró értékű európai uniós pályázati projekt eredményeképpen jött létre a REVITAL 1 program. Biztos vagyok benne, hogy az itt összegyűjtött eredmények által olyan intézkedéseket tudunk majd végezni, amelyek a károkat felszámolják” – fogalmazott Seszták Oszkár.

„A mai napon a Miskolci Egyetem által kifejlesztett robottechnika leengedése történt meg a sóbányába, amelynek több része korábban beomlott. Ez egy hatalmas, határon átnyúló eredmény. A robottól azt várjuk, hogy már az első pillanattól kezdve fontos adatokat küld, amely által sikerül majd felszámolni ezt a környezeti katasztrófát” – fogalmazott Buhajla József ungvári magyar főkonzul.

Balázs Ilma projektvezető, a Geogold Kárpátia Kft. geológusmérnöke vázolva a projektet elmondta: „Jelenleg az első szakaszban vagyunk, ami főleg terepi mérésekből áll, vagyis az alaphelyzet megállapítását jelenti. Az archív adatok régiek, orosz nyelvűek, nagyon titkosak, tehát meg kell állapítanunk, hogy egyáltalán miből induljunk ki. Ha a robotnak sikeres útja lesz – és reméljük, hogy nem akad meg, hiszen nem lehet tudni, hogy a bányajáratokban milyen kábelek, esetleg gépek vannak –, abban az esetben feltérképezheti a járatok állapotát. Azt is fel lehetne mérni, hogy mennyi víz van benne, s mivel mintát is fog tudni venni, azt is meg lehet állapítani, hogy mennyire sós, hogyan változik ez a koncentráció” – mondta Balázs Ilma. A szakember szerint a következő lépésként – amikor minden földtani információt begyűjtöttek – a hidrodinamikai elemzés indulhat meg, amely olyan szituációkat tud szimulálni, melyek során azt kutatják, mi történik, honnan jön a felszín alatti vízáramlás. „Miután a sok adat megvan, egységesítjük, megszületik egy stratégia, amelyben különböző javaslatok lesznek téve, hogy mit kellene tenni a bánya újraindításához, esetleg felszámolásához. Egy végleges monitoringrendszert fogunk tervezni, ez a REVITAL 1. Amennyiben kapunk további támogatást, akkor történik a megvalósítása annak, amit most feltérképeztünk, s az már a REVITAL 2 lenne” – fogalmazott a szakember.

Kocserha János, Aknaszlatina alpolgármestere szerint a település lakosai számára ez a pályázat nagyon fontos, mivel felméri az ökológiai helyzetet, a talajviszonyokat, az omlásokat, és kialakít egy olyan monitoringrendszert, amely által talán arra is esély lehet, hogy újra megnyíljon a bánya.

A sajtókonferenciát követően ünnepélyesen leengedték a robottechnikát, az eseményen számos megyei és külföldi tisztviselő is jelen volt.     

VE