Parlament: Kivégzéssel a szegénység ellen?

2021. június 23., 17:19 , 1063. szám

Június 17-én a Legfelső Tanácsban megint összeverekedtek a képviselők. Dmitro Razumkov, a parlament elnöke igyekezett rendre utasítani a honatyákat. Amikor belátta, hogy kudarcot vallott, szünetet rendelt el. Végül is nem történt semmi különös, csak felmerült a legnagyobb ellenzéki frakció kivégzésének lehetősége egy kormánypárti szónok részéről. Intézzék el egymás között, gondolhatta talán a házelnök.

Az indulatok Mikita Poturajevnek, az ukrán törvényhozás humanitárius és információpolitikai bizottsága kormánypárti (Nép Szolgája) elnökének a parlament múlt csütörtöki ülésén elhangzott szavai miatt szabadultak el.

„Mivel ennek a vitának semmi köze a módosítások tartalmához, elmondom álláspontomat a bizottság vezetőjeként. Azt kérdezték tőlünk: mikor ér véget a szegénység korszaka? Akkor, amikor véget ér a hazugságok korszaka. És ez akkor ér véget, amikor az emberek felkelnek, és kivonszolják ezt a frakciót, amelynek jövedelme vetekszik Ukrajna éves költségvetésével, és agyonlövik őket.

Sajnos demokratikus ország vagyunk, lassan kell haladnunk és politikailag kell irtanunk benneteket. A parlament összes többi frakciójával együtt. Hát ekkor ér majd véget a szegénység és a hazugságok korszaka” – fejtette ki véleményét a honatya.

Ennek hallatán szinte testületileg a szónoki emelvényhez vonultak az érintett Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) képviselői és a képviselőtársuk segítségére siető Nép Szolgája frakció. A nézeteltérés szóváltásból pillanatokon belül dulakodássá fajult.

Miközben folyt a lökdösődés, Illja Kiva ellenzéki képviselő és Mikola Tiscsenko, a „Szolgák” frakcióvezető-helyettese komolyan egymásnak esett.

Hosszú perceknek kellett eltelniük, mire megnyugodtak a kedélyek az ülésteremben, és folytatódhatott a munka. Poturajev végül elnézést kért szavaiért.

„Tisztelt kollégák, mély sajnálatomra szavaimat sértésként fogták fel, sőt erőszakos cselekményekre való felhívásként. Elnézést kérek ezért. Meggyőződésem, hogy ebben a teremben egyetlen ember sem érdemel bármilyen megtorlást. Még kevésbé erőszakot. Remélem, hogy minden frakció Ukrajna javára fog dolgozni, és csak tovább erősíti a parlamentbe és az egyes parlamenti frakciókba / csoportokba vetett bizalmat. […] Az érzelmek néha túltengenek. Biztos, hogy nem így gondoltam. Ismét elnézést kérek” – mondta Poturajev.

Elemzők ugyanakkor élnek a gyanúperrel, hogy Poturajev kirohanása távolról sem volt véletlen. A politikus a nacionalista ellenzék száját igyekezhetett befogni az „oroszbarát” frakciónak címzett durva kijelentésével, miután Porosenkóék (Európai Szolidaritás) napok óta támadták őt, amiért az általa vezetett bizottság nem mutatkozott kellően határozottnak az ukránosítás terén. A hírek szerint ugyanis egy olyan módosító indítvány került a humanitárius és információpolitikai bizottság elé, amely elhalasztaná az orosz nyelvű filmek és tévéműsorok kötelező szinkronizálására való átállást.

Bármi legyen is az igazság, a jelek szerint az OPZZS nem szándékozik megbocsátani a kormánypárti politikusnak. Nesztor Sufrics képviselő bejelentette, hogy az OPZZS képviselői nem vesznek részt a bizottság ülésein mindaddig, amíg annak Mikita Poturajev az elnöke.

Az ellenzéki politikus emellett felidézte, hogy még Viktor Janukovics kampánystábjában ismerkedtek meg Poturajevvel. Elmondása szerint a jelenlegi „népszolga” akkoriban a hordozható kampánymonitorokért felelt.

„Mikita, mi változott? Az ülőhely valóban megváltoztatta a gondolkodásmódot?” – kérdezte Sufrics.

Az OPZZS nem érte be ennyivel, a párt közölte, követelni fogják, hogy induljon büntetőeljárás Poturjev ellen.

„Ez nyílt felhívás gyilkosságra, amelyet az illetékes bűnüldöző szerveknek ki kell vizsgálniuk” – hangsúlyozták.

Illja Kiva hozzátette, követelni fogják, hogy Poturajevet a vizsgálat idejére távolítsák el a parlamenti bizottság éléről.

„Tisztelt kollégák! Szeretnék mindenkit megszólítani ebben a teremben. Gondoljuk meg, hogy mit és mikor mondunk. Néznek bennünket azok az emberek, akik beválasztottak minket ide. Ne kelljen pirulnunk, amikor lejár a megbízatásunk. Térjünk vissza a munkához!” – zárta le az esetet Razumkov, aki a jelek szerint Poturajev bocsánatkérésével maga is lezártnak tekinti az ügyet.

                 (hk)