Ukrajna módosította a Pfizer vakcina tárolásának feltételeit

2021. július 16., 10:29

A gyártó kérésére Ukrajnában engedélyezték, hogy felolvasztás után a hígítatlan Pfizer vakcinát öt nap helyett egy hónapig +2 °C és +8 °C közötti hőmérsékleten tárolják – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

Májusban a Pfizer világszerte arra kérte az egészségügyi hatóságokat, hogy enyhítsék a Covid elleni vakcinájuk tárolására vonatkozó követelményeket.

Így a gyártó kérte, hogy engedélyezzék a hígítatlan készítmény felolvasztás utáni +2 °C és +8 °C közötti hőmérsékleten történő tárolását öt nap helyett egy hónapon át.

Június 24-én a Pfizer Export B.V. hivatalos levelét megkapta az Ukrán Egészségügyi Minisztérium is.

A tárca mérlegelte a kérdést, és megengedte, hogy a hígítatlan Comirnaty/Pfizer-BioNTech vakcinát a korábbi öt nap helyett 31 napig +2 °C – +8 °C-on tartsák.

A nemzetközi szervezetek és más államok közegészségügyi hatóságai is eleget tettek a Pfizer kérésének, és megváltoztatták az oltóanyag tárolási követelményeit országaikban.

Korábban jelentettük, hogy Harkiv megyében sérült a szállítási hideg lánc, minek következtében tönkrement több mint 9 000 adag Pfizer vakcina.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)