A lakosság 40%-a rendelkezhet Covid–19 elleni antitestekkel

2021. július 31., 19:12

Az ukránok legalább 40%-a rendelkezik antitestekkel a koronavírus ellen – közölte egy kutatás eredményei alapján Ukrajna Egészségügyi Minisztériumának Közegészségügyi Központja, amelyet a korrespondent.net idéz.

„A 2021. júniusi–júliusi állapot szerint a kutatás résztvevőinek 40,5%-ánál mutattak ki észlelhető IgG-antitesteket a SARS-CoV-2 koronavírus egyik fehérjéje ellen (az S1 fehérje RBD doménje). Az előzetes statisztikai értékelés szerint, ha ezt a mutatót kivetítjük Ukrajna egész lakosságára, az valószínűleg 39,3% és 41,7% között lesz” – áll a közleményben.

Ezt a mutatót tekinthetjük a SARS-CoV-2-vel fertőzött ukránok minimális arányának a járvány kezdete óta, míg a tényleges szám valószínűleg magasabb, mert a kutatási eredményekre a következő tényezők lehetnek hatással:

– az emberek egy része a fertőzés után bizonyos időszakokban nem rendelkezik antitestekkel az S1 fehérje RBD doménje ellen, de vannak antitestjei más fehérjékkel szemben – ezt a vizsgálat keretében további értékelésnek vetik alá;

– a Covid–19-en átesett emberek egy részénél az antitestek esetleges rövid idejű keringésük miatt a vizsgálat idejére eltűnhettek;

– az ellenanyagok szintje túl alacsonynak bizonyulhatott a laboratóriumi módszerekkel történő kimutatásukhoz, vagy alacsonyabb lehetett egy adott vizsgálati rendszer küszöbénél.

Ezeket a szempontokat figyelembe veszik a kutatási eredmények részletes kiértékelése során. A kutatócsoport 2021 szeptemberére készül el a teljes jelentéssel.

(korrespondent.net/Kárpátalja)