V4 Nemzetközi Jazzfesztivált szerveznek Beregszászban

2021. augusztus 14., 19:53 , 1071. szám

A Visegrádi Négyek és Magyarország Beregszászi Konzulátusának közös szervezésében szeptember 3-án és 4-én első alkalommal szervezik meg a V4 Nemzetközi Jazzfesztivált. Az eseménynek a Beregszászi Amfiteátrum ad otthont.

A fesztivál alkalmával fellép majd a lengyel Piotr Wylezol, a lengyel zenei élet vezető jazz-zongoristája, valamint a szlovák AMC Trió (Peter Adamkovic zongora, Martin Marincak basszusgitár és Stanislav Cvanciger dob), akikről tudni kell, hogy koncertjeik során a világ legjobb jazzmuzsikusaival dolgoznak együtt. Fellép továbbá a vidékünkön is ismert és elismert magyarországi Sárik Péter Trió. Sárik Péter Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze, valamint a cseh Rajnosek B. And. Emellett a V4 formáció kiegészül egy ötödik fellépővel, az ungvári Pap Jazz Quartettel.

Az augusztus 13-án megtartott sajtótájékoztató keretében Beke Mihály András első beosztott beregszászi magyar konzul elmondta: „A fesztivál a Visegrádi Négyek és Magyarország Beregszászi Konzulátusának közös rendezvénye. Mindegyik együttes a maga országában zenéjének a csúcsát képezi. Bár az esemény V4 programként szerepel, ennek ellenére ukrajnai előadó is részt vesz majd a fesztiválon, így öt ország meghatározó jazzmuzsikusait hallhatja a közönség Beregszászban.”

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul a sajtótájékoztatón elmondta: „Megfogalmazódott az igény, hogy mivel 2021. július 1-jétől Magyarország a V4 soros elnöke, ezt tiszteljük meg valamilyen kulturális eseménnyel, népszerű és színvonalában magas produkcióval. A V4 együttműködést szerettük volna megjeleníteni Beregszászban, s ezáltal feltenni Kárpátalját a V4 együttműködés kulturális térképére. Az ötletnek pártfogói akadtak a V4-es országok személyében, így a lengyel, a cseh és a szlovák főkonzulátus Lembergből és Ungvárról is támogatta az elképzelést és azt is, hogy a műfaj a jazz legyen, hisz a műfajnak egyfajta középeurópaisága van: mind a négy országban nagyon magas színvonalon művelik. Ezt a középeurópaiságot és egyetemességet szerettük volna megjeleníteni Beregszászban a jazzen keresztül. Amennyiben jól sikerül a kezdeményezés, szeretnénk ebből hagyományt teremteni” – mondta a főkonzul.

A kétnapos fesztivál első napján, szeptember 3-án 17.00-tól (közép-európai i. sz.) Rajnosek B. And és Pap Jazz Quartet koncertjét hallhatja majd a nagyérdemű, szeptember 4-én este 17.00  órától pedig az AMC Trio, Piotr Wylezol és Sárik Péter Trió lép majd színpadra.                

VE