Színes programokkal telt a nagycsaládosok nyárbúcsúztató rendezvénye

2021. augusztus 30., 14:01 , 1073. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) évről évre, immár kilencedik alkalommal szervezte meg nagyszabású nyárbúcsúztató rendezvényét tagcsaládjai számára. A hagyománnyá vált programra augusztus 29-én került sor a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban.

Az alkalom célja a nagycsaládos életforma népszerűsítése mellett a magyar néphagyományok iránt való érdeklődés felkeltése a gyerekekben, azok átörökítése, valamint színvonalas időtöltés biztosítása a kárpátaljai magyar családok számára, akik közel kétszázan jelentkeztek be a programokra.

A délutáni ünnepélyes megnyitón elsőként Tarpai József, a KMNE elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az elmúlt évben a pandémia okán ugyan a legtöbb rendezvény elmaradt, azonban számos kis létszámú programot tudhatnak maguk mögött, amelyek mind a kapcsolatok szorosabbá fűzését, a közös élmények bővítését szolgálták.

A nagycsaládosok tevékenységének jelentőségét hangsúlyozta köszöntőjében Gyebnár István beregszászi magyar konzul, aki aláhúzta: „Nagyra értékeljük a nagycsaládosok egyesületének munkáját, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Kárpátalján élő magyar családok rendszeresen találkozzanak, megbeszéljék egymás dolgait, személyes kapcsolatok jöjjenek létre, s nem utolsósorban jól érezzék magukat.”

Az ünnepi beszédeket követően Dávid Árpád református lelkész és Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspöki helynöke áldást kért a jelenlévőkre.

Az augusztus 20-i, magyar államalapítás ünnepe kapcsán az Egyesület kézműves pályázatot hirdetett meg, amelyre összesen 40 pályamű érkezett be. Ezeket Harapkó Marianna programfelelős és Szilágyiné Tóth Gabriella alelnök értékelte. Két korosztályban 4-4 első, második és harmadik helyezett született. A könyvekből, ajándékutalványból és csokoládéból álló nyereménycsomagokat – melyek közül az első helyezettekét Magyarország Beregszászi Konzulátusa biztosította – Harapkó Marianna adta át a gyerekeknek, akik örömmel és büszkén vették át azokat.

A szervezők ez alkalommal is színes programokkal várták a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A nap folyamán minden résztvevőt vártak a népi mesterségek állomásai, ahol kipróbálhatták a hímzést, horgolást, gyertyasodrást, gipszfestést, valamint készíthettek fajátékokat, barátságkarkötőt, képeslapot, harisnyavirágot, ékszereket gyöngyből, díszíthettek mézeskalácsokat, beleshettek a dekupázs és a nemezelés technikájába, de volt még arcfestés, körhinta, ugrálóvár, trambulin, buborékfoci, lézerharc, íjászat, dartsfoci, vattacukor, fagylalt, kürtőskalács és finom ebéd is.

A programok a színpadon is folytatódtak, ahol először a mezővári Kovács család megzenésített verseket adott elő, majd Gál Natália és Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészei a Közlekedj okosan! című tanmesét mutatták be. A nap végén egy fiatalos és lendületes kárpátaljai könnyűzenei együttes, az Ullie adott koncertet.

A rendezvény dr. Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) támogatásával, valamint az ügyes kezű tagcsaládok közreműködésével valósult meg.    

CsA