Tanévnyitó ünnepség a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában

„Mert tudjuk: azokon múlik, akik hisznek benne…”

2021. szeptember 7., 09:35 , 1074. szám

118 elsős diákkal nyitotta meg az új tanévet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Szakgimnáziuma. Az intézmény nyolcadik tanévnyitó ünnepségét szeptember 6-án tartották a beregszászi római katolikus templomban.

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyet Molnár János római katolikus esperes-plébános, Margitics János református lelkész és Marosi István görögkatolikus parochus celebrált.

A Himnusz és Rákóczi imájának – mely a főiskola himnusza is egyben – eléneklése után Csernicskó István, a II. RF KMF rektora köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédében az elsős diákokhoz szólt: „A tanévkezdés mindig valami újnak a kezdete. Azt kívánom nektek, hogy érezzétek olyan jól magatokat a szakgimnáziumban töltött évek alatt, hogy ne a szünidő kezdetét, hanem annak végét keressétek a naptárban várakozásokkal, reményekkel és tudásra szomjazó lélekkel!”

Tanévnyitó beszédében Soós Katalin igazgató Hamvas Béla magyar író és filozófus egyik gondolatára helyezte a hangsúlyt: „A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne.” Az igazgató asszony emlékeztetett: a szakgimnázium nyolcadik tanévnyitója a mostani, s most érkeztek el arra a pontra, hogy önállósodni tudnak és fognak. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola által alapított iskola ugyanis kapott egy új épületet – „egy új otthont”. „Áldásos helyzetünk van, hiszen olyan emberek vesznek körül minket, akik hisznek az iskolánkban, a pedagógusainkban, a munkánkban és az életben. Ezt bizonyítja, hogy lehetőségeink vannak: van egy XXI. századi, korszerű iskolánk és kollégiumunk. Ennek bizonyítéka az is, hogy az idei évben ennyi ifjú és izgatott fiatal ül itt az elsősök sorában” – fogalmazott Soós Katalin, majd köszönetet mondott a főiskolának és a magyar kormánynak a támogatásért.

A szakgimnázium feladatára rámutatva kiemelte: céljuk tanítani, megtanítani a diákokat, nevelni, fejleszteni és felkészíteni őket a továbbtanulásra, a szakma sikeres elsajátítására, a munkára és az életre. „Felelősségteljes, megbízható szakemberek képzését vállaltuk fel. A mi feladatunk az inspirálás, a jövőben való hit lélekre helyezése. Mert tudjuk: azokon múlik, akik hisznek benne” – szögezte le Soós Katalin, hozzátéve: a tapasztalat és a statisztika azt mutatja, hogy mindezt sikerül megvalósítani.

Ünnepi beszédében Bacskai József ungvári magyar főkonzul kiemelte: a szakgimnázium az „egyetlen olyan kárpátaljai akkreditált oktatási intézmény, amely magyar nyelven nemcsak az érettségire és a sikeres felvételire készít fel, hanem világszínvonalú, korszerű szakmai ismereteket nyújtva angolul, ukránul és magyarul képez és bocsájt ki a munkaerőpiacon várt, helytállni képes, okleveles fiatal szakembereket”.

A főkonzul kijelentette, hogy Magyarország és annak nemzeti kormánya a nemzetközi környezetben határozottan kiállva az anyanyelven történő oktatás mellett, költségvetési lehetőségeihez mérten segítette az intézmény iskolateremtő, térítésmentes tanulmányi és kulturális szervező munkáját az elmúlt években, s a jövőben is ezt szándékozik tenni. „Magyarország, mint eddig, úgy a jövőben is segíteni fogja Ukrajnát, ám Budapest kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy Kijev tartsa tiszteletben a magyar kisebbség jogait. Magyarország érdeke egy erős és virágzó Ukrajna, de nagyon fontos, hogy az ukrán kormány biztosítsa a területén élő magyar kisebbség számára a korábban élvezett jogokat, beleértve az anyanyelvhasználatot is” – húzta alá Bacskai József.

Tanulmányaikhoz sikereket kívánva köszöntötte az elsősöket Marianna Maruszinec, a megyei adminisztráció oktatási osztályának igazgatója.

Ezt követően Turóczi Antónia II. évfolyamos óvodapedagógia szakos diák Szabó Magda Hinni című versét adta elő, majd az elsősök fogadalmának szövegét Ádám Edina óvodapedagógia szakos tanuló olvasta elő diáktársainak. Ezután Csernicskó István rektor és Soós Katalin igazgató kézfogásukkal hivatalosan is az intézmény diákjaivá avatták a szakonként felvonuló fiatalokat.

A III. évfolyamos óvodapedagógia szakos tanulók a 42. zsoltár feldolgozásával, valamint Élész Fanni II. évfolyamos szociális munka szakos diák Kovács Vilmos Folytatás című versével köszöntötték az elsősöket.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke záróbeszédében a tanulókhoz szólva hangsúlyozta: „Hinnetek kell abban, hogy a Jóisten megsegít! Hiszen ez az intézmény is így jött létre…” Felidézte Gulácsy Lajos püspök emlékét, aki a fenti szavakkal biztatta az alapítókat a szakgimnázium létrehozásakor, s amikor azt a földbe akarták tiporni, akkor is a fohász adott erőt – fogalmazott a főiskola elnöke reflektálva arra, hogy a tanévet minden évben Isten házában kezdik el. „Azért vagy itt, hogy mindent láss, Hogy értsd a szót, olvasd az írást; Azért vagy itt, hogy mindent megtanulj, Hogy az égbe szállj, Nehogy a porba hullj” – zárta szavait egy Ákos-idézettel.

A tanévnyitó zárásaként a történelmi egyházak képviselői áldást kértek az elsős tanulókra.

Csuha Alexandra