Nagy Anikó Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült

2021. szeptember 22., 16:29 , 1077. szám

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozott a Magyar Melódiák Kamaraegyüttes énekesének, Berlanyuk Nagy Anikónak a magyar operettek és nóták széles körű megismertetését szolgáló előadóművészi tevékenysége elismeréseként augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából.

A magas rangú magyar állami kitüntetés ünnepélyes átadására azonban a művésznő elfoglaltsága miatt csak szeptember 21-én, Magyarország Ungvári Főkonzulátusán került sor.

Bacskai József főkonzul köszöntötte az ünnepeltet és a megjelenteket.

– Augusztus 20-án készültünk a kitüntetés átadására, akkor erre nem kerülhetett sor, de most ebben a szűk körben eljött ez a pillanat – jegyezte meg a főkonzul, és felkérte munkatársát, Albertné Simon Edina konzult, hogy ismertesse a méltatást. – Sok szeretettel gratulálok a kitüntetéshez, jó egészséget kívánok és további művészi sikereket. Örvendeztessen sok-sok éven át bennünket itt, Kárpátalján – zárta köszöntőjét Bacskai József.

Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke a felterjesztő szervezet nevében gratulált a kitüntetettnek.

– Anikó több mint 20 éve dolgozik ebben a művészeti ágban, a Magyar Melódiák együttesen belül. Ennek a kis Kárpátaljának sikerült egy olyan művésznőt támogatnia és elkísérnie ezen az úton, aki most már az anyaországban és más határon túli területeken is méltón képviseli Kárpátalját. További erőt, egészséget, kitartást kívánok!” – mondta Balogh Lívia.

Berlanyuk Nagy Anikó megköszönte mindenkinek a támogatást és az elismerést.

– Nekem nem kenyerem a beszéd, inkább énekelni szoktam. Szeretném megköszönni a megtiszteltetést, hogy gondoltak rám. Hallottam róla, hogy felterjesztettek, de nem mertem elhinni, hogy meg is kapom – jegyezte meg kissé meghatódottan. – Énekelni szeretek, nekem ez az életem. Azt csinálom, amit szeretek: ez a kedvtelésem és a munkám is. Sokat lépek fel, hála Istennek már Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken is. Nagyon sok embert ismerek meg. Az egész egy nagy élmény.

A karrierében egy 2009-es verseny hozott áttörést. Akkor a Duna TV hirdette meg a Csendül a nóta Nemzetközi Magyar Nótaversenyt, amelyet megnyert. Aztán szerepelt a Kívánságkosárban, a Jó ebédhez szól a nóta című műsorban.

– Megismertek a magyarok lakta vidékeken és azóta hívnak fellépni. Nagyon rosszul érintett a karantén, amikor nem tudtam emberekkel találkozni, nem tudtam énekelni az embereknek – mondta Nagy Anikó, és a jövőt illetően elárulta: komoly tervei vannak, nagy álma, hogy megrendezzen Kárpátalján, a filharmóniában egy magyarnóta-gálaestet cigányzenekari kísérettel.

Rehó Viktória