Az elveszített útlevélről

2021. október 5., 11:50 , 1077. szám

„Mi a teendő, ha az ember külföldön elveszíti az útlevelét?”

– Az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartásról és az ukrán állampolgárságot, személyazonosságot vagy különleges státuszt igazoló dokumentumokról (a továbbiakban: Törvény) szóló jogszabály értelmében első lépésként be kell jelenteni a helyi rendőrségen vagy az ügyben illetékes egyéb hatóságnál az útlevél elvesztését (vagy ellopását). Ajánlott, hogy a bejelentés során adjunk meg minél több részletet az okmány elvesztésének (ellopásának) körülményeiről, mivel nem zárható ki, hogy ezek alapján a hatóságoknak sikerül megtalálniuk az útlevelet vagy a tolvajt, aki eltulajdonította.

A bejelentést átvevő hatóság igazolást ad ki, amely megerősíti, hogy a rendőrséghez fordultunk úti okmányunk elvesztése miatt. Ennek az igazolásnak a birtokában azután bejelenthetjük az útlevél elvesztését az adott ország területén működő ukrán diplomáciai kirendeltségen. Javasolható, hogy aki megőrizte útlevele fénymásolatát, vigye azt magával az ukrán nagykövetségre vagy konzulátusra. Ha nem maradt másolat az útlevélről, jól jöhet bármilyen más, az elveszett okmány tulajdonosának személyazonosságát igazoló dokumentum, például a vezetői jogosítvány is. A legjobb, ha fel tudjuk mutatni az ukrán személyi igazolványt. Amennyiben semmilyen dokumentum nincs kéznél, meg kell kérni az elérhető útitársakat, honfitársakat, akikkel utunk során találkoztunk, hogy erősítsék meg a külképviseleten a személyazonosságunkat. A személyazonosság minden kétséget kizáró igazolása azért fontos, mert csak ennek alapján születhet meg a döntés a hazatérést lehetővé tevő okmány kiállításáról.

Ha sikerült igazolnia személyazonosságát, az útlevelét vesztett, hazatérni szándékozó polgárnak be kell nyújtania a külképviseleten:

• a meghatározott forma szerinti kérvényt;

• a helyi illetékes szervek igazolását arról, hogy a polgár bejelentette náluk útlevele elvesztését;

• a bejelentő személyazonosságát, ukrajnai lakóhelyét, állampolgárságát igazoló adatokat.

Ha az ember útlevél nélkül marad külföldön, nem mellékes, hogy mikor térhet haza. A Törvény 27. cikkelyének 6. pontja értelmében az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges ideiglenes okmányt az adott ukrán diplomáciai képviselet illetékesei legfeljebb egy munkanapon belül kiállítják attól a naptól számítva, hogy kézhez kapták azokat az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartás kezelőjének adatbázisából származó, általuk lekért információkat, amelyek megerősítik az útlevelét vesztett személy adatait (lakóhely, állampolgárság stb.). Az ideiglenes úti okmány érvényességi idejét rendszerint attól függően állapítják meg, hogy előreláthatóan mennyi időt vesz igénybe a hazaút és az utazás megszervezése, de időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. A polgár akár még aznap visszatérhet Ukrajnába, hogy kézhez vette a hazautazását lehetővé tevő okmányt.

hk