Hagyományőrző szüreti nap a Beregszászi Rezeda Folkműhelyben

2021. november 2., 14:33 , 1082. szám

A szüret volt a fő tematikája a Beregszászi Rezeda Folkműhelyben megtartott hagyományőrző napnak október 28-án. A program alkalmával a folkműhely diákjai kézműves-foglalkozásokon, táncházban vehettek részt, valamint népi gyermekjátékokkal ismerkedhettek.

A Beregszászi Rezeda Folkműhelyben rendszeresen szerveznek olyan rendhagyó alkalmat, mely egy-egy jeles vagy tematikus napot foglalva magában igyekszik népszerűsíteni az ahhoz köthető magyar nyelvterületen fellelhető népi hagyományokat. A szürethez a népi kultúrában számos hagyomány köthető mind tánc, mind zene vagy akár népmese kapcsán. A folkműhely tanárai igyekeztek a szüreti hagyományokat felelevenítve élményszerű foglalkozásokat tartani a diákok számára. Bak Dávid és Szilágyiné Tóth Gabriella táncpedagógusok népi gyermekjátékokkal, népmesével, míg Orosz Péter és Váradi Enikő, valamint a Sodró együttes táncházra invitálta a kis lurkókat. Komáromi Zsanett, a műhely énekoktatója pedig különböző szürethez köthető népdalokat tanított a fiataloknak.

Az esemény során lehetőség volt kézműves-foglalkozásokon is részt venni, ahol Turóczi Andrea és Papp Viktória kézművesek közreműködésével őszi rózsát készítettek falevélből, valamint szüreti gyümölcsöket formáltak meg.

Váradi Enikő, a folkműhely vezetője elmondta: „Fontosnak tartjuk a kollektívával, hogy olyan rendhagyó foglalkozásokat is szervezzünk műhelyünkben, ahol a megszokottól eltérő módon ismerkedhetnek a gyermekek a néphagyománnyal, emellett kötetlen formában lehetnek együtt, alkothatnak közösséget és ismerkedhetnek a különböző korcsoportok is.”

A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával jött létre.

kőváry