Ljasko: Jövőre kezdődhet az emlékeztető oltások beadása

2021. december 2., 14:30 , 1087. szám

Az Egészségügyi Minisztérium a tervek szerint jövő év elejétől kezdi meg a koronavírus elleni emlékeztető oltások beadását – mondta el a BBC Ukrajinának Viktor Ljasko egészségügyi miniszter, akit a zn.ua idéz.

„Nemcsak készülünk, hanem teljesen készen állunk. Ukrajnában van elég vakcina. Az Egészségügyi Minisztérium már aláírta a következő évi szállítási szerződéseket. Ez elég lesz az emlékeztető oltásra és, ha szükséges, egy teljes újraoltási ciklusra még két adaggal” – jelezte a tárcavezető.

Ljasko elmondta, hogy a WHO a világ felnőtt lakossága 40 százalékának beoltását tervezi az év végéig, és december végéig Ukrajnának is át kell lépnie ezt a határt. A miniszter szerint azonban országunk tervei ebben a kérdésben ambiciózusabbak: 70%-os átoltottság 2021 végéig.

Most a prioritás azon állampolgárok beoltása, akik még nem kaptak egyetlen adag vakcinát sem. Ez segít megvédeni a lehető legtöbb ukránt a vírustól. Jelenleg több mint 10 millió embert kell rávenni az oltásra.

Az emlékeztető dózis előzetesen 2022 januárjában–februárjában lesz elérhető az ukránok számára.

„Ez sok tényezőtől függ. Ha az ukránok tömegesen mennek el beadatni az első oltást, az első oltással legalább 60%, vagy két dózissal 50% lesz beoltva, egészségügyi miniszterként azonnal meghozom döntést, és elindítjuk az emlékeztető oltást” – jelentette ki Viktor Ljasko.

(zn.ua/Kárpátalja)