Szili Katalin: A vajdasági magyarok Szerbia uniós csatlakozásának a motorjai lehetnek

2021. december 6., 11:23 , 1087. szám

A vajdasági magyarság Szerbia európai uniós csatlakozásának a motorja is lehet – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott múlt pénteken Nagybecskereken, ahol egy helyi rendezvényen beszélt uniós kisebbségvédelemről, autonómiáról és a magyar nemzetpolitikáról.

Szili Katalin az MTI-nek elmondta, az autonómia kérdését különösen fontosnak tartja a Vajdaságban, hiszen a Kárpát-medencében ebben a térségben rendkívül széles körű kulturális autonómia valósult meg, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek lehetővé teszik a magyar identitás megőrzését, illetve biztosítják a szülőföldön maradást.

Ezt az autonómiát mind Kárpát-medencei, mind európai uniós szinten példaértékűnek nevezte a miniszterelnöki megbízott, és kiemelte, azért is lenne fontos, hogy Szerbia mihamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon, hogy példát mutasson a többi tagország számára.

Azért is lehetnének a vajdasági magyarok a nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának a motorjai, mert a Vajdasági Magyar Szövetség, a legnagyobb délvidéki magyar párt, „nemcsak hogy kormányzati tényező, de a legutóbbi választások alkalmával meg is tudta duplázni a parlamenti mandátumainak a számát”, így tevékenyen hozzá tud járulni Szerbia minél előbbi csatlakozásához. Ezzel a vajdasági magyarság is európai polgárrá válna, ahogy a Kárpát-medencei magyarság túlnyomó többsége is európai polgár – tette hozzá.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány a különböző európai uniós intézményeknél „erején felül mindent megtesz annak érdekében, hogy a határon kívül rekedt magyarság minden lehetőséget megkapjon arra, hogy a saját sorsáról saját maga rendelkezzen”.

(MTI/Kárpátalja)