Megszentelték az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ kupolakeresztjét

2021. december 14., 09:03 , 1088. szám

A szentelési ünnepséget a jelenleg még építés alatt álló Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ udvarán rendezték meg december 13-án. A hatályos karanténszabályok betartása érdekében zárt körű volt a rendezvény.

Az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatási egységeiben tanuló diákok számára biztosít szállást. Céljuk, hogy a főiskolai hallgatók számára biztosítsák azt a minőségi – szellemi, lelki, fizikai – környezetet, amely elősegíti emberi növekedésüket, szakmai elmélyülésüket, szélesebb körű tájékozottságukat a kultúra egyes területein. Azon dolgoznak, hogy segítsék hallgatóik tehetségének kibontakozását a kárpátaljai társadalom javára.

Emellett legfontosabb szempontjaik közé tartozik a keresztény emberképen alapuló személyiség kimunkálásának elősegítése az egyház, a nemzet és a társadalom javára, továbbá céljuk, hogy mélyebben megismertessék a görögkatolikus lelkiséget, más felekezetűek számára pedig hitelesen bemutassák a szakkollégium tevékenységét.

Eszményeik közé tartozik a szolidaritás, az értelmi és lelki képzés, a szaktudás erősítése, a közösségi életvitel, a társadalmi érzékenység, a görögkatolikus egyházi hagyományok megélése, nyitottság a történelmi egyházak hagyományai iránt.

Ezen céljaik elérése és további célok kitűzése érdekében az intézmény a jövőben tovább bővül egy Ortutay Elemér Görögkatolikus Központtal is, melynek kupoláját háromméteres kereszt fogja díszíteni. December 13-án a kereszt megszentelése zártkörűen zajlott. A rendezvényen jelen volt Marosi István görögkatolikus parochus, az Ortutay-szakkollégium és a GörögKör vezetője, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspöki helynöke, valamint az intézmény munkatársai.

Igaz, zártkörűen, ugyanakkor imádságos lelkülettel és hálával szívükben kérték a jelenlévők a Jóisten áldását, hogy a Szent Kereszt jelképe óvja és őrizze közösségüket, valamint mindazokat, akik feltekintenek majd rá.

A kupolakereszt önmagában háromméteres, a legmagasabb pontja 38 méter magasan hirdeti majd Isten dicsőségét és a feltámadt Krisztus bizonyosságát, mely Beregszász számos pontjáról látható lesz majd.

K. K.