A Beregszászi 4. Számú Bendász István Cserkészcsapat 2021-es éve

2022. január 12., 10:57 , 1091. szám

„Törekedjetek arra, hogy kicsit jobbnak hagyjátok magatok után ezt a világot, mint ahogyan ti kaptátok!” – mondta Lord Baden-Powell, aki 1908-ban Londonban cserkészmozgalmat alapított. Ami pedig azután történt, az már történelem.

Beregszászban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cserkészet mozgalma. Ennek okán Tominec Mihály, az 1992-ben megalakult és azóta is töretlenül működő Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat jelenlegi csapatparancsnoka számolt be hetilapunknak az elmúlt év cserkésztörténéseiről.

– Csapatunk – és úgy gondolom, az egész világ – ismét nagyon nehéz éven van túl. A kialakult járványhelyzet jelentősen megnehezítette a közösséggel foglalkozó szervezetek munkáját, hiszen a korlátozások ellehetetlenítették a különféle programok, rendezvények, összejövetelek lebonyolítását.

2020-hoz hasonlóan 2021 is eléggé döcögősen indult el a cserkészet szempontjából. A koronavírus miatt sajnos júniusig szinte semmilyen nagyobb szabású programot nem tudtunk megvalósítani. Bár ugyanúgy készültünk, mint a pandémiát megelőző évek során, de nem úgy alakultak a dolgok, így a két-három évente megrendezendő téli táborunkat sem tudtuk megvalósítani. Hasonló volt a helyzet a farsangi bálunkkal, ahol a kötelező maszkviselés  nem jelentett volna gondot, csak nem olyan nagy számú tömeg számára, mint amennyien általában össze szoktunk gyűlni a cserkészmaszkabálra.

Ha nyár, akkor tanyázás (a fiatalabb cserkészek számára), illetve cserkésztábor (az idősebb cserkészeinknek). Ezt a két programot általában külön valósítjuk meg, de tavaly felvetettük, hogy mi lenne, ha együtt tartanánk meg: a többnapos táborozás elején kis- és nagycserkészek együtt lennének, majd a hét második felében már csak az idősebbek maradnának a helyszínen. Ez így is történt: augusztusban ellátogattunk a szokásos táborhelyünkre, amely a munkácsi járási Nádaspatak mellett terül el, ahol egy felejthetetlen hetet tölthettünk. A nyári táborunkban nagy hangsúlyt fektettünk a közösségépítésre: sokat játszottunk és beszélgettünk.

Tartalmasan telt az őszi hosszú hétvégénk is. Mintegy harminc fővel indultunk el a hivatalos évnyitó alkalmunkra, amelyet a megszokott szeptemberi időpont helyett október 29-én tudtunk csak megvalósítani a Beregszászi Református Egyházközség kuklyai gyülekezeti házánál. Ezt követően – hagyományainkhoz híven – leróttuk tiszteletünket a málenkij robot áldozatai előtt is, majd Bendász István emléktáblájánál szólt a cserkészinduló a fiatalok torkából. A megemlékezést a városi temetőben folytattuk, ahol a csapat névadójának sírjánál együtt imádkoztunk, elhelyeztük az emlékezés gyertyáit, valamint fel­elevenítettük Bendász István életét és munkásságát.

Az ünnepek közeledtével az adventi kézművesnapunkat és a cserkészkarácsonyunkat egyszerre valósítottuk meg, december 23-án együtt készítettünk mézeskalácsokat, asztaldíszeket, valamint részt vettünk a református templom aznapi bűnbánati istentiszteletén is. A lelki feltöltődést követően átadtuk egymásnak az „angyalkázós” ajándékokat, majd együtt megnéztünk egy karácsonyi filmet. A cserkészkarácsonyt közös kántálással zártuk.

A naptári év utolsó eseménye a hagyományos cserkészfoci volt, amelyre hagyományosan december 27-én került sor a jánosi műfüves focipályán.

A programok megvalósítását, valamint az eszközbeszerzést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

                SD