Bemutatták a Pro Arte – Munkács civil szervezet második jótékonysági aukciójának alkotásait

2022. január 15., 14:32 , 1092. szám

Másodszor kezdeményezett nagyszabású jótékonysági aukciót a Pro Arte – Munkács civil szervezet.

A 2020-ban a Teréz Anya Jótékonysági Alapítvánnyal, a Munkácsi Polgármesteri Hivatallal és a Munkácsi Drámai Színházzal együttműködve szervezett első aukció alkalmával mintegy 40 alkotást árvereztek, melyek között voltak festmények, szobrok és porcelánmunkák is. Az akkor felajánlott művek nagy része Matl Péter munkácsi szobrászművész, a Pro Arte – Munkács civil szervezet elnökének munkái voltak, azonban az akcióhoz csatlakoztak ifj. Hidi Endre szobrászművész mellett lembergi és kijevi képzőművészek is, akik mindannyian szívügyüknek tekintették az effajta segítségnyújtást. Az árverésen eladott művekből csaknem 68 ezer hrivnya folyt be, melyet a szervezők a munkácsi megyei gyermekkórház onkológiai osztályának adományoztak.

Idén a 6 éves ungvári születésű Kira Zajceván szeretnének segíteni, aki leukémiás. Az akció­hoz idén a Pro Arte – Munkács civil szervezethez csatlakozott a Szolyva-Progres civil szervezet (громадська організація "Сольва-Прогрес"), a Kvitka Polonini Szanatórium és a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület.

Az ukrajnai, zömében kárpátaljai képzőművészek által felajánlott 24 alkotást január 14-én mutatták be a Pro Arte – Munkács civil szervezet által szervezett nemzetközi szobrásztábornak már több alkalommal otthont adó Kvitka Polonini Szanatórium főépületének előterében.

Matl Péter háláját fejezte ki mind a szanatórium vezetőségének a helyszín biztosításáért, mind azoknak a művészeknek, akik felajánlották alkotásaikat a jó ügy érdekében.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviseletében Albertné Simon Edina konzul asszony köszöntötte a megjelenteket, aki tolmácsolta Bacskai József főkonzul úr üdvözletét. A konzul asszony hangsúlyozta, mindig szívesen fogadják a maihoz hasonló meghívásokat, hiszen a külképviselet örömmel áll a jótékonysági kezdeményezések mögé.

Matl Árpád, a Pro Arte – Munkács civil szervezet alelnöke újságírónknak elmondta, a jótékonysági aukcióval a két éve indult kezdeményezést szeretnék folytatni. Kiemelte, hogy a 24 felajánlott alkotás között megtalálhatók egy kijevi szobrászművész és a kárpátaljai Vaszil Roman szobrai, valamint Kopriva Attila, Dikun György, Angyalosi Sándor, Volodimir Pavlisin, Szergej Biba, Borisz Kuzma és Vaszil Szvaljavcsik munkái.

A szanatórium már korábban is szervezett gyűjtést a beteg kislány gyógyulása érdekében, így a jelenlegi akció a második állomásnak is tekinthető a komplexum részéről. Pavlo Haninec, a szanatórium igazgatója kiemelte Matl Péter sokoldalúságát, aki ötletgazdája is a kiállítás és a jótékonysági aukció helyszínválasztásának, ami azért is fontos, hiszen a komplexumnak Ukrajna szinte minden részéről vannak látogatói, az emberek naponta váltják egymást, ezért úgy gondolják, hogy a kéthetes időintervallum alatt több ezren megtekinthetik az alkotásokat.

A jótékonysági aukcióra január 28-án kerül sor, a felajánlott munkákat minden érdeklődő megtekintheti királyfiszállási szanatórium előterében, valamint a komplexum közösségi oldalain.               

CsA