A hóeltakarítást hol a gépekre, hol a tavaszra bízzák…

2022. február 9., 14:27 , 1095. szám

Az idei tél – mind a lakosság, mind a közútkezelők számára meglepő módon – igazi, havas tél lett, amitől a globális felmelegedés következtében már évek óta elszoktunk. „Tél tábornok” azonban már decemberben jelezte, januárban és most, februárban pedig nyomatékosan a tudomásunkra hozta, illetve hozza, hogy azért még mindig a mérsékelt égövhöz tartozunk, s nem lehet nyugállományba küldeni a hókotrógépeket. De milyen mértékben is tisztították meg e sorok írásáig a közútkezelő cégek a különböző alárendeltségű utakat Ugocsa két magyar többségű kistérségében: a Tiszapéterfalvaiban és a Tiszaújlakiban?

– A megyében a Kárpátaljai Megyei Közútkezelő Szolgálat írja ki a pályázatokat az országos jelentőségű útvonalak, a Kárpátaljai Helyi Közutakkal Foglalkozó Szolgálat pedig a megyei és a járási jelentőségű utak téli karbantartására, majd a pályázatokat megnyert útépítő és útkarbantartó cégeknek kell elvégezniük a hókotrást, az úttisztítást – fejti ki Lődár Miklós, a Tiszapéterfalvai Kistérségi Tanács gazdasági fejlődéssel, beruházásokkal, kommunális gazdasággal és tereprendezéssel foglalkozó osztályvezetője. A kistérség területén két országos jelentőségű útvonal fut végig: a Tiszaújlak–Tiszapéterfalva–Nevetlenfalu, valamint a Csepe–Forgolány–Tiszapéterfalva–Nagypalád út. Megyei jelentőségű útnak számít a Nevetlenfalu–Szőlősgyula–Feketeardó és a Nagyszőlős–Tekeháza–Feketeardó–Nevetlenfalu útvonal. A Szőlősgyuláról Hömlőcre, a Csepéből Hetenyére, a Nevetlenfaluba vezető útról leágazó, Akliba és Aklihegyre, az erről leágazó, és Újakliba, valamint a Nagypaládról Fertősalmásra vezető út pedig járási jelentőségű út. Míg a községek mellékutcái kommunális utak, a kistérség hatáskörébe tartozik a téli karbantartásuk.

– Csakhogy nem rendelkezünk pénzzel és főleg gépekkel az utóbbiak letisztítására – jegyzi meg dr. Oroszi József polgármester. – Persze, igyekszünk valamit tenni a megtisztításukért, megkérünk rá vállalkozókat, farmereket, akik traktorral és hozzá kapcsolható hólapáttal rendelkeznek, hogy lekotorják a havat a falusi mellékutcák legalább egy részéről. Ami pedig a többi utat illeti, csak a Tiszaújlak–Tiszapéterfalva–Nevetlenfalu és a Tiszapéterfalva–Nagypalád útvonalról kotorták, kotorják le a munkagépek a havat, illetve szórják le speciális keverékkel az úttesteket.

Vagyis a megyei és a járási jelentőségű útvonalakkal a jelek szerint nem törődnek a közútkezelők. Pedig azokon is forgalom van – fűzhetjük hozzá.

A Tiszaújlaki kistérségen vezet át a Nagyszőlős–Tiszaújlak–Beregszász országos jelentőségű út, emellett Tiszaújlak az ugyancsak országos jelentőségű Tiszaújlak–Tiszapéterfalva–Nevetlenfalu útvonal egyik végpontja is. Több mellékút kanyarog át a kistérségen: a Nagyszőlős–Tiszaújlak–Beregszász főútról leágazó, Tiszakeresztúron, Puskinón és Salánkon keresztül Nagykomjátra kanyargó útvonal, a Tiszake­reszt­úr–Karácsfalva–Tistaújhely, a Puskino–Verbőc, a Ruszka Dolináról Mátyfalván, Verbőcön és Feketepatakon át Salánkra vivő út, illetve Verbőcről Nagyszőlős felé is vezet egy útvonal Egresen keresztül. A kistérségi tanácsnál is szerettem volna érdeklődni az utak helyzetét illetően, ám Beregi Zsolt polgármester-helyettes a megbeszélt időpontban nem tudott fogadni, mert hivatalos ügyben Nagyszőlősre utazott, telefonon Albók Ödön első polgármester-helyetteshez irányított, aki viszont nem akart nyilatkozni arra hivatkozva, hogy ha Beregi úrral beszéltem meg a riportot, akkor vele készítsem azt el. Beregi Zsolt később nem vette fel a telefont. Kovács István polgármester pedig ugyancsak nem kívánt interjút adni. Így egyedül a községi elöljárókkal tudtam beszélni az ügyben. Utazásaim közben magam is megállapíthattam, hogy a Tiszaújlak–Beregszász útvonal járható, a róla leágazó Tiszake­resztúr–Puskino–Salánk–Nagykomját útvonal pedig változatos képet mutat: helytől és időtől függően jelentős szakaszokon vagy jeges, vagy hóbordás, ahol a bordák alatt jég található, és van, ahol hókásás.

– A falunkon is átvezető úton a múlt év végén sort kerítettek a hókotrásra, idén viszont még nem. Most éppen hókásás (a riport február 3-án készült), általában pedig havazás után, másnap reggelre jegessé válik az úttest, majd napközben a jég felolvad, és újra kezdődik a körforgás – tájékoztat Sándor Olena tiszakeresztúri elöljáró. – A Tiszakeresztúrról Karácsfalván át Tiszaújhelyre vivő szakaszon egyszer sem tisztították az utat, ezért az jeges és síkos.

– A főutcát és a családorvosi rendelőhöz vezető utcát mosta­náig (február 3-ig)  összesen kétszer letisztították, lesózták – magyarázza ifj. Sipos Albert salánki elöljáró.

– A főutcán egyszer végeztek hókotrást, a mellékutcákban viszont egyszer sem került sor úttisztításra – fejti ki Hanna Kut puskinói elöljáró.

– A Verbőcről kivezető utakról egyszer sem kotorták le a havat, de az Egres, illetve a Puskino felé kanyargó utak mégis elég járhatók. Igaz, reggelenként elég síkosak, jegesek, hóbordásak, de napközben a gépkocsik lejárják, felolvad a jég. A Mátyfalvára vivő úton rossz közlekedési viszonyok uralkodnak, a Feketepatakon át Salánkra vezető úton pedig nem is közlekednek a gépkocsik – közli Fazekas Melinda verbőci elöljáró. (Megjegyzendő: az utóbbi útvonal amúgy is gidres-gödrös, ramaty állapotban leledzik – L. M.)

– A Nagyszőlős–Tiszaújlak főútvonalról Ruszka Dolinánál Mátyfalvára vezető bekötőút és a főutca elég járható. Havazásokat követően, másnap reggel jegesek, de nem történt még baleset rajtuk. Ami pedig a mellékutcákat illeti, egy helyi vállalkozó a traktorára szerelt hólapáttal kotorja róluk a havat. A mai napig (február 3-ig) négyszer-ötször tisztította le azokat – mondja Varjú Erika mátyfalvai elöljáró.

– A falunkon is átvezető Nagyszőlős–Tiszaújlak főútvonalba beeső főutcán lekotorták a havat – tájékoztat Csopej Viktor tiszaújhelyi elöljáró.

Végezetül tehát megállapíthatjuk, hogy a Tiszaújlaki kistérség útjainak a nagyobbik részére is ráférne a hókotrás, a sózás vagy a só-homok keverékkel való leszórás, vagy éppen a gyakoribb letisztítás. Mert azért éjjel mínuszokat mérünk, a tavasz pedig még odébb van…        

Lajos Mihály