Normandiai csőd

2022. február 11., 09:48 , 1096. szám

Sikertelenül zárult a normandiai országok képviselőinek újabb egyeztetése. Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország vezetőinek politikai tanácsadói Berlinben találkoztak múlt csütörtökön, hogy a kelet-ukrajnai rendezésről tárgyaljanak. Emmanuel Macron francia elnök minapi hosszas moszkvai és kijevi tárgyalásainak hatása egyáltalán nem volt érzékelhető.

A hosszú szünetet követően január 26-án Párizsban megrendezett előző találkozó után még mutatkozott némi remény arra, hogy ezúttal sikerül haladást elérni a minszki megállapodások végrehajtásának előkészítése terén. A négy ország képviselői akkor adtak maguknak két hetet arra, hogy újabb javaslatokkal álljanak elő a tárgyalásokban mutatkozó patthelyzet feloldására.

A múlt csütörtöki csaknem kilencórás megbeszélésen azonban a tanácsadók egyetlen közös dokumentumot sem fogadtak el. Ezt kénytelen volt elismerni Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője is péntekre virradóra tartott sajtótájékoztatóján.

„Ma egyetlen közös dokumentumig sem tudtunk eljutni. Valóban, csaknem kilenc órán át tartottak a tárgyalások. [...] Nagyon jó lett volna, ha a hosszú szünet után második normandiai formátumú találkozón sikerül megegyeznünk valamiben. Volt egy ilyen vágy, de ma történt, ami történt” – mondta Jermak, aki azonban csöppet sem tűnt elégedetlennek. Sőt, megjegyezte: ha szükséges, készek még hosszabban tárgyalni a béke és az ukrán területek visszaszerzése érdekében.

„A mai napon mindenki teljes elkötelezettségét fejezte ki a feltételek nélküli tűzszünet iránt. Csak a fegyvernyugvás légkörében van tényleges lehetőség a tárgyalások folytatására” – hangsúlyozta.

Azt is megjegyezte, hogy a mostani találkozón nem került szóba a normandiai négyek külügyminisztereinek esetleges találkozója.

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője az újságírók előtt nem ködösített azzal kapcsolatban, hogy mi az oka az eredménytelenségnek. Szerinte az ukrán fél még azt is elutasította, hogy idézzék az előkészítés alatt álló közös dokumentumban a minszki megállapodásokat, amelyek kimondják, hogy végrehajtásuk feltételeit a kelet-ukrajnai megszállt területek képviselőivel kell megvitatni és elfogadni a háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötőcsoportban.

Kozak ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy nyolc év telt el a minszki megállapodások aláírása óta, de máig nem ismert Kijev álláspontja, miként látja a Donyec-medencét Ukrajna kötelékében a konfliktus lezárása után. Arról sem tudni semmit, mit tervez Kijev arra az esetre, ha nem sikerül végrehajtani a minszki megállapodásokat. Valamiféle A és B tervet emlegetnek, ám ezek tartalma nem ismert – jelezte Kozak.

Az orosz tisztviselő elpanaszolta azt is, hogy a francia és a német közvetítők nem voltak hajlandók befolyást gyakorolni Ukrajnára a minszki megállapodások végrehajtása érdekében. Legalábbis a közreműködésük hatása gyakorlatilag nem volt érzékelhető a tárgyalásokon. Szerinte Berlin és Párizs inkább abban működött közre, hogy Kijev folytathassa az időhúzást.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter múlt pénteki sajtótájékoztatóján a berlini találkozóval kapcsolatban megerősítette, hogy nem változtattak eddigi álláspontjukon, továbbra sem hajlandók közvetlenül tárgyalni a Donyec-medencei „szakadárokkal”. Szavai szerint Moszkva azért ragaszkodik ehhez a követeléshez, hogy ne a konfliktus résztvevőjének, hanem közvetítőnek tűnjön – fejtette ki a miniszter az MTI szerint.

Kuleba elmondta, a tárgyalás nehéz volt, azonban az ukrán fél egy szemernyit sem engedett álláspontjából a számára fontos kérdésekben, és nem léptek át semmilyen „vörös vonalat”. Megjegyezte ugyanakkor, a nehézségek ellenére folytatni kell a tárgyalásokat, „mert nincs más út, mint a konfliktus diplomáciai rendezése”.

Egyedül az ukrajnai hazafias tévécsatornák talk show-iba meghívott hazafias vendégek találták utóbb lelkesítőnek a berlini tárgyalások eredménytelenségét. Néhányan nem is titkolták elégedettségüket, hogy ismét sikerült elodázni az Ukrajna számára előnytelennek tartott minszki megállapodások végrehajtását. Fel sem merült, hogy a megállapodás hiánya a fegyveres konfliktus folytatását jelenti.

A tárgyalások márciusban folytatódhatnak.

(hk)