Az ENSZ-főtitkárt aggasztja az ukrajnai helyzet

2022. február 23., 10:28

António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a Kelet-Ukrajnában állomásozó orosz csapatok nem tekinthetők „békefenntartóknak”, ahogyan Moszkva állítja – írja a korrespondent.net a világszervezet weboldalán megjelent közlemény alapján.

Guterres így kommentálta az úgynevezett „L/DNR” Oroszországi Föderáció általi elismerését, és megjegyezte, hogy ezzel a döntéssel Oroszország „halálos csapást mért a minszki megállapodásokra”.

„Amikor egy állam csapatai annak beleegyezése nélkül lépnek egy másik állam területére, azok nem semleges békefenntartók. Egyáltalán nem békefenntartók” – jelentette ki Guterres újságíróknak.

Jelezte azt is, hogy a szeparatista régiók elismerésével Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

„Világunk az elmúlt évek legnagyobb globális béke- és biztonsági válságával néz szembe, különösen főtitkári hivatali időm alatt. Olyan pillanat előtt állunk, amelyről őszintén reméltem, hogy nem jön el. Mélyen aggasztanak a közelmúltbeli ukrajnai események, köztük azok a jelentések, amelyek a tűzszünet egyre gyakoribb megsértéséről érkeznek a demarkációs vonalról, illetve amelyek a helyi konfliktus kiéleződésének kockázatáról szólnak” – mondta az ENSZ-főtitkár.

(korrespondent.net/Kárpátalja)