Felmérés: A lakosság fele kész harcolni vagy segíteni a hadsereget orosz invázió esetén

2022. február 23., 12:27

Orosz invázió esetén az ukránok fele kész harcolni, vagy egyéb nem katonai segítséget nyújtani a hadseregnek – írja az UNIAN hírügynökség az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Politikai Szociológia Központ február elején végzett közös felmérésének eredményeit ismertetve.

A válaszadók 8,2%-a kész közvetlenül csatlakozni az ukrán fegyveres erőkhöz az agresszió megfékezése érdekében. 14,3%-uk harcolna a fronton az önkéntes erők kötelékében, és 25,2% kész lehetőségeihez mérten nem katonai segítséget nyújtani (pl. pénz, munka, véradás stb.).

További 17,7% azt mondta, hogy egy újabb invázió esetén nem tenne semmit, hanem egyszerűen megpróbálna túlélni. A válaszadók 3,1%-a igyekezne külföldre utazni.

Ugyanakkor 13,3%-uk közölte: nem hisz abban, hogy valaha is bekövetkezik egy újabb agresszió.

A megkérdezettek 18,2%-a nem tudott válaszolni.

Az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapnál jelezték, hogy 2021 decemberéhez képest 5%-kal nőtt azok aránya, akik csatlakoznának az önkéntes erőkhöz az orosz katonai agresszió elleni harcra egy újabb ukrajnai invázió esetén. Azt is megjegyzik, hogy kevesebb mint három hónap alatt 9%-kal csökkent azoknak az ukránoknak az aránya, akik egyáltalán nem hisznek egy újabb orosz invázióban.

(unian.ua/Kárpátalja)