Oroszország csapást mért egy harkivi nukleáris kutatólétesítményre

2022. március 11., 11:52

Március 10-én este az orosz hadsereg bombázta a Harkivi Nemzeti Fizikai és Technológiai Intézetben található Neutronforrás nukleáris kutatólétesítményt – jelentette Ukrajna Nukleáris Szabályozási Állami Felügyelete nyomán az UNIAN hírügynökség.

„Az Oroszországi Föderáció ismét nukleáris terrorcselekményt követett el!!! [...] Az előzetes információk szerint a Neutronforrás teljesen áramtalanítva lett, felületi sérülések keletkeztek az épületen. A sérülések listája nem teljes. A kár következményeivel kapcsolatos információkat a munkatársak jelenleg tisztázzák” – áll a közleményben.

A Neutronforrás tudományos és alkalmazott kutatásra szolgál a magfizika, a sugárzási anyagtudomány, a biológia, a kémia területén, valamint orvosi radioizotópok előállítására alkalmas. Amint arról az UNIAN korábban beszámolt, március 6-án már bombázták a létesítményt.

„Az orosz agresszió előtt a Neutronforrás a fizikai indítási fázisban volt, melynek során a magot friss nukleáris üzemanyaggal töltötték fel. 2022. február 24-én az egységet mély szubkritikus állapotba helyezte át a Neutronforrás kezelőszemélyzete” – közölték az állami felügyeletnél.

(unian.ua/Kárpátalja)