Tudnivalók a külképviseleti szavazásról

A konzulátusokon már fel lehet venni a levélcsomagokat

2022. március 24., 20:00 , 1100. szám

A határon túl élő magyar állampolgárok számára elkezdődött a 2022-es parlamenti választás és az országos népszavazás. Kárpátalján az ungvári és a beregszászi konzulátusokon is átvehetők a levélcsomagok. A tudnivalókról Bacskai József ungvári magyar főkonzult kérdeztük.

– Aki az ungvári főkonzulátusra vagy a beregszászi konzulátusra kérte a szavazási levélcsomagját, mikortól és meddig veheti át? Illetve milyen okmányokat kell magával vinnie?

– A két kárpátaljai konzulátus március 19-től mindennap magyar idő szerint reggel 6 óra és este 22 óra között várja a szavazópolgárokat egészen április 2-ig. Az előző országgyűlési választáshoz képest újdonság, hogy a szavazási levélcsomagok átvételére és a levélszavazatok leadására április 3-án, a külképviseleti szavazással párhuzamosan is lehetőség van. Ezen a napon azonban eltérő időpontban, magyar idő szerint reggel 5 óra és 18 óra (kijevi idő szerint reggel 6 óra és 19 óra) között lehet átvenni és leadni a levélszavazatokat. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy levélcsomagot csak azoknak adhatunk, akik már korábban, vagy idén, legkésőbb március 9-ig regisztráltak a választói névjegyzékbe.

– Az eddigiekkel ellentétben a konzulátusok területén is lehet szavazni, majd a válaszborítékot bedobni az urnába?

– Igen, lehetőség van a konzulátus területén is kitölteni az azonosító nyilatkozatot, illetve a felállított függönyös szavazóhelyiségekben zavartalanul, a szavazás titkosságának megtartásával kitölteni az országgyűlési szavazólapot és a népszavazási szavazólapot. Ezt követően a lezárt válaszborítékok helyben bedobhatók a szavazóurnába.

– Mire kell odafigyelni a szavazólap és az azonosító nyilatkozat kitöltése során? Milyen adatokat kell ráírni?

– Az azonosító nyilatkozaton a személyes adatokat úgy kell megadni, ahogyan a magyar okmányokban szerepelnek. A szavazók hozzák magukkal a lakcímet igazoló hatósági igazolványukat (LIG-kártyájukat), amelynek az egyik oldala tartalmazza a személyi azonosító számot (SZAZ), amelyet az azonosító nyilatkozaton fel kell tüntetni. A szavazócsomag magyar személyazonosító okmánnyal, illetve ennek hiányában személyazonosításra alkalmas külföldi (ukrán) okmánnyal is felvehető.

– Lehet-e még regisztrálni külképviseleten történő szavazásra a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezőknek?

– Nem regisztrálni kell, hanem kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt. Ezt a legegyszerűbben és leggyorsabban a következő linken tudják megtenni: https://www.valasztas.hu/kulkepviseleti-nevjegyzekbe-veteli-iranti-kerel.... A kérelem benyújtására március 25-én magyar idő szerint 16 óráig van lehetőség. A kérelemnek eddig az időpontig kell megérkeznie a Nemzeti Választási Irodába.

– Hogyan zajlik majd a szavazás a konzulátusokon április 3-án? Akkor milyen okmányokat kell magukkal vinniük a választópolgároknak?

– A korábbi gyakorlattól eltérően a szavazás napján, azaz április 3-án is fel lehet venni és le lehet adni a levélszavazatokat, de egymástól elkülönülten zajlik majd a levélszavazás és a külképviseleti szavazás. Ez utóbbin azok a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazhatnak, akik kérték a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. Ők kizárólag valamely érvényes magyar, személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvánnyal (személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély) igazolhatják a személyazonosságukat, illetve magukkal kell hozniuk a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (LIG-kártyát) is. Fontos tudni, hogy hatályban van az a koronavírus-járvány következtében előállt vészhelyzet során hozott intézkedés, amelynek értelmében a 2020. március 11. napján vagy azután lejárt személyazonosító okmányok érvényesnek tekintendők.

Badó Zsolt