Gyermekek a háborúban

2022. március 30., 14:12 , 1101. szám

Az UNICEF (az ENSZ 1946-ban létrehozott Gyermek­alapja) szerint az ukrajnai háború első hónapja során 4,3 millió gyermek kényszerült elhagyni lakóhelyét, ami több mint a fele az országban élő, a becslések szerint mintegy 7,5 millió gyermeknek – írja a hirado.hu a Le Monde nyomán.

Közülük 1,8 millió gyermek a szomszédos országokba menekült, 2,5 millió pedig Ukrajna határain belül kényszerült lakóhelyet változtatni.

„A háború a második világháború óta az egyik leggyorsabb nagyarányú gyermekelvándorlást okozta” – emelte ki Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Ám a háború nem csupán megpróbáltatásoknak teszi ki a gyermekeket. A Főügyészi Hivatal keddi jelentése szerint Oroszország általános támadása következtében 144 gyermek vesztette életét, több mint 220 megsérült.

„A legtöbb gyermek Kijev (68), Harkiv (49), Donyeck (54), Csernyihiv (38), Mikolajiv (30), Luhanszk (28), Zaporizzsja (22), Herszon (25), Zsitomir (15) és Szumi (15) megyékben, valamint Kijev városában (16) sérült meg” – áll a jelentésben. A Mariupolban életüket vesztett és megsérült gyermekek számának pontosítása folyamatban van, tették hozzá.

A bombázásokban és ágyúzásokban 733 oktatási intézmény rongálódott meg. Közülük 75 teljesen megsemmisült. A legrosszabb a helyzet e tekintetben Donyeck és Harkiv megyékben, Kijev városában, Mikolajiv, Zsitomir, Szumi, Kijev és Herszon megyékben – írja a Telegramon a Főügyészi Hivatal.

Darja Heraszimcsuk, az ukrán elnök gyermekek jogaival és rehabilitációjával kapcsolatos kérdésekben illetékes tanácsadója és megbízottja az ukrán hírcsatornák közös műsorfolyamában arról beszélt, mennyire fontos háború idején, hogy a gyermeknél legyen egy speciális információs cédula, amely segít megtalálni a hozzátartozóit, ha elveszett, és akkor is hasznos lehet, ha egészségügyi ellátásra szorul.

A címkének a következő információkat kell tartalmaznia: a gyermek vezeték-, kereszt- és apai neve; születési éve; a szülők és/vagy más rokonok telefonszámai; lakcím; vércsoport; információk a krónikus betegségekről – amennyiben vannak ilyenek.

A cédulát magunk is elkészíthetjük és a gyermek nyakába akaszthatjuk, rögzíthetjük a karján, de tehetünk belőle a ruhazsebekbe és a hátizsákba is.

(hk/hirado.hu/korrespondent.net)