Kiállítás és vásár a 128-as dandár javára

2022. április 7., 08:35 , 1103. szám

Szerdán az Ukrajnai Képzőművész-szövetség Kárpátaljai Szervezete Szabad emberek (Viljnyi ljudi) címmel szervezett kiállítást és vásárt Ungváron. Az Uzshorod képgalériában délután megtartott jótékonysági rendezvényen befolyt összeggel a kárpátaljai 128-as önálló hegyi rohamdandárt támogatják.

Borisz Kuzma, az Ukrajnai Képzőművész-szövetség Kárpátaljai Szervezetének elnöke megnyitójában elmondta, nem hitte, hogy ennyi ember eljön.

– A háború ellenére az élet folytatódik, alkotunk és reménykedünk. Ez a kiállítás fő mondanivalója. A mostani a harmadik ilyen tárlat, egy volt Szlovákiában, jelenleg Magyarországon, Budapesten értékesítünk festményeket, és most itt, Ungváron a kárpátaljai művészek alkotásait láthatják, amelyeket megvásárolhatnak. Nem várjuk ölbe tett kézzel a győzelmet, amit tudunk, megteszünk érte, mindenki a maga helyén, ezzel közelebb hozva a mindenki által nagyon várt győzelmi napot – hangsúlyozta, majd a jelenlévőkhöz fordulva mindenkit arra kért, hogy miután megcsodálták az alkotásokat, vásároljanak egyet, amit anyagi helyzetükből kiindulva megengedhetnek maguknak. A befolyt összeget 50/50% arányban az alkotó kapja, illetve a 128-as dandár számlájára utalják.

Elhangzott, a jótékonysági rendezvény ötlete spontán született. Felfigyeltek rá, hogy a galéria üresen áll, hiszen a festményeket a harci cselekményektől félve a háború kitörésekor leszedték.

– Azonban most arra a következtetésre jutottunk, hogy nem várhatunk. A művészek az alkotásba menekülnek, a művészet pedig az, amiért érdemes harcolni, hiszen művészet nélkül nincs élet.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció elnöke megköszönte Borisz Kuzmának a szervezést és kiemelte: Kárpátalja az első percektől az élvonalban van, a humanitárius segítségnyújtás élvonalában.

– Büszkék vagyunk arra, hogy mi, kárpátaljaiak nem panaszkodunk, hanem az egész megye összefogva segít a menekülteknek, akik száma a mai napra már meghaladja a 300 ezret. Mindenki teszi a dolgát: a rendőrök felügyelik a közbiztonságot, az élelmiszeripari dolgozók azon fáradoznak, hogy senki ne maradjon éhen, én ellenőrzöm és koordinálom a rendvédelmi és államhatalmi szervek tevékenységét a törvények betartását illetően, a művészek pedig alkotnak, amiért hálásak vagyunk nekik. Az értelmiségünk csatlakozott a nemes ügyhöz, a 128-as dandár katonáinak támogatásához, akik a frontvonalban vannak, ahol nemrég én is szolgáltam. Tudom, mennyire nehéz ott, és hálás vagyok nekik.

Kárpátalja hősies vidék, jelenleg humanitárius vidék, ahol segítenek minden rászorultnak. Fontos számunkra, hogy megbízható hátországgá váljunk, amely segít a katonaságnak és más megyéknek. Ezt sikeresen végezzük, amiért hálás vagyok minden kárpátaljainak. Vallási hovatartozástól, szakmai lehetőségektől és nemzetiségtől függetlenül valamennyien ukrán állampolgárok vagyunk és közös ügyön dolgozunk – a győzelemért, ami már csak idő kérdése – zárta gondolatait.

Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke kitért az elmúlt napokban felszabadított területeken az orosz hadsereg által végrehajtott borzalmakra és elmondta: Kárpátalján mindenkinek akad dolga. Zaporizzsjából, Mikolajivból, Harkivból kimenekített árvaházak lakói vannak elszállásolva. Tegnap sikerült az első gyógyszerszállítmányt eljuttatni Csernyihivbe a megyei tanácsbeli kollégáknak. A kiállítás kapcsán köszönetet mondott a művészeknek, akik csodálatos tárlatot és egy nagyszerű akciót szerveztek, amellyel támogatni tudjuk a katonáinkat, akik farkasszemet néznek az ellenséggel.

– Ezek a művészek, akik eladják a festményeiket, a demokráciáért, az emberi értékekért és a szabadságért szállnak síkra optimizmussal a győzelemig, mert mi a saját földünkön vagyunk.

A Bez obmezseny együttes rövid koncerttel kedveskedett a megjelenteknek és decibelekkel segített erősíteni az emberek lelkében a hitet.

A hétfőig megtekinthető tárlaton több mint 40 művész alkotásai kaptak helyet, köztük 3 Ukrajna népművésze, 7 Ukrajna érdemes művésze. Az alkotások ára ezertől 49 ezer hrivnyáig terjed, és már a megnyitó után sok elkelt. Valentin Stefanyo ismert cukrász például Habda László, Ukrajna érdemes művésze, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága tagjának egyik absztrakt festményével gazdagodva tért haza. Volodimir Csubirko Kovács Anton alkotását vette meg, amelyet a háború kitörésének napján fejezett be, a művész azóta képtelen ecsetet ragadni. De a vásár talán legérdekesebb vétele az volt, amikor Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatás vezetője megvásárolta névrokona, Volodimir Mikita, Ukrajna érdemes festőművészének alkotását.

Rehó Viktória