Ahol lehetséges, folytatódik az oktatás

2022. április 13., 09:50 , 1103. szám

Az április 7-i helyzet szerint közel 3,5 millió diák folytathatja a tanulást az ukrajnai iskolákban, csaknem 12 000 oktatási intézményben szervezték meg a távoktatást – közölte Szerhij Skarlet ukrán oktatási és tudományos miniszter, akit az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, a Zsittya (Élet) idéz.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a belső menekült gyerekeknek lehetőségük van bekapcsolódni az iskolai oktatásba új tartózkodási helyükön.

„Az április 7-i helyzet szerint közel 71 ezer főt tesz ki a más megyékből érkezett, az oktatási folyamatba bekapcsolódott ideiglenesen belső menekült gyermekek száma” – közölte Skarlet.

E tekintetben változatlanul Lemberg (Lviv) megye „vezet”, ahol közel 16 ezer menekült diák kapcsolódott be az oktatási folyamatba a helyi iskolákban.

A tájékoztatás szerint az ország 14 megyéjében folytatódik a távoktatás. Egy megyében a táv-, a jelenléti és a vegyes oktatást egyaránt megszervezték. Négy megyében az iskolák egy részében online tanórákat tartanak, a többiben folytatódik a szünidő. Három megyében részben távoktatás folyik, néhány iskolában szünetel a tanítás. Két megyében a biztonsági helyzet miatt vagy szünetel az oktatás, vagy meghosszabbították a szünidőt. Egy megyéről a harcok miatt nincs információ.

A portál emlékeztet, az oktatási miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy az elmaradt próba-ZNO-ért korábban befizetett részvételi díjat minden regisztrált iskolás visszakapja. A pénzt várhatóan az év végéig fizetik vissza, konkrét dátum azonban nem hangzott el.      

(hk/life.pravda.com.ua)