Von der Leyen: Az EU régiói segítenek az ukrán települések újjáépítésében

2022. április 28., 12:09

Az Európai Uniónak minden rendelkezésre álló forrást mozgósítania kell Ukrajna újjáépítésére, beleértve a helyi és regionális szintű együttműködést is – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Ezért teljes szívemből támogatom (Volodimir) Zelenszkij elnök javaslatát, hogy az Európai Unió városait és régióit partnerségi alapon vonjuk be az újjáépítési erőfeszítésekbe. […] Európa ereje azon alapul, hogy polgáraink fáradhatatlanul dolgoznak gyermekeink mindennapi életének és jövőjének javításán a városokban, nagyközségekben, falvakban és járásokban. Városaink és régióink tapasztalattal és ismeretekkel rendelkeznek a polgárok mindennapi életének helyreállítása és irányítása terén. És ezt a tapasztalatot szeretnénk megosztani önökkel” – áll von der Leyen Brüsszelben kiadott nyilatkozatában.

Az EB elnöke szerint „az együttműködés minden helyi és regionális szinten segít felgyorsítani Ukrajna helyreállítását”.

„Exponenciálisan bővítjük a népeink közötti testvérvárosok és testvérrégiók számát. Számíthatnak az európai polgárok hatalmas szolidaritására Ukrajna támogatásában. És tudom, hogy számíthatunk az EU Régiók Bizottságára is, amely aktívan összeköti helyi és regionális hálózatainkat az Európai Unióban ukrán kollégáikkal” – mondta az EB elnöke.

„Segítünk újjáépíteni országukat, és együtt megyünk végig az önök európai útján” – biztosított von der Leyen.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)