Gázháború

2022. május 4., 09:20 , 1106. szám

Moszkva egy újabb frontot nyitott a hovatovább az egész világ ellen vívott háborújában, amennyiben a Gazprom leállította a szállítást két európai ország nemzeti energetikai vállalatának, a bolgár Bulgargaznak és a lengyel PGNiG-nek, mivel azok a megállapított határidőig nem fizettek euró helyett rubelben az orosz gázért.

Mindaddig nem szállítanak újra a két vállalatnak, míg azok nem törlesztenek a Vlagyimir Putyin orosz elnök által meghirdetett új rend szerint – jelentették be az orosz fővárosban. Az MTI szerint a Gazprom figyelmeztetett arra is, hogy Bulgária és Lengyelország tranzitország, így ha az orosz gáz harmadik országokba irányuló tranzitmennyiségéből jogosulatlanul kivesznek, a tranzitszállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek.

A moszkvai nyilatkozatokra reagálva Lengyelország közölte: megtalálta a módját annak, hogy ne használjon többé orosz földgázt, mivel cseppfolyósított gázt vásárol az Egyesült Államokból és Katarból, valamint Norvégiából is importál. Bulgáriában az orosz gáz aránya a teljes energiaszükségleten belül nem túl jelentős, bár a pótlása rövid távon így sem lesz egyszerű. A lényeg azonban az a szakértők szerint, hogy mind Lengyelország, mind Bulgária csak drágább energiahordozóval helyettesítheti a vezetéken érkező orosz gázt, amit óhatatlanul megszenved a gazdaságuk.

A Gazprom bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai ügyfeleknek, indokolatlan és elfogadhatatlan, újabb zsarolási kísérletet jelent Oroszország részéről – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Közleményében rámutatott: a gázszállítás leállítása ismét megmutatta, hogy Oroszország mint gázszolgáltató megbízhatatlan.

„Felkészültünk erre a forgatókönyvre. Szoros kapcsolatban állunk valamennyi tagállammal. Azon dolgozunk, hogy az Európai Unióban biztosítsuk az alternatív szállításokat és a lehető legjobb tárolási szinteket” – fogalmazott.

Elmondta, a tagállamok vészhelyzeti terveket dolgoztak ki egy ilyen forgatókönyv esetére. A gázellátás koordinálására nemrégiben létrehozott csoport pedig megtartja ülését, hogy feltérképezze a helyzetet és összehangolt uniós szintű választ dolgozzon ki – közölte.

Az európaiak bízhatnak az unió egységében és teljes szolidaritásában azokkal a tagállamokkal, amelyek az új kihívással szemben kiemelten érintettek – mondta. „Az európaiak számíthatnak teljes támogatásunkra” – tette hozzá.

Az európai nyilatkozatokra reagálva a Gazprom jelezte: úgy tűnik, Varsónak mégiscsak szüksége van az orosz gázra. Mint rámutatnak, valójában Lengyelország most Németországtól vásárolja az orosz gázt, méghozzá nagyjából ugyanannyit, mint amennyit korábban közvetlenül vásárolt a Gazpromtól.

(hk/MTI)