A Magyar Olimpiai Bizottság újabb sportruházati szállítmányt hozott Ungvárra

2022. május 12., 13:15 , 1108. szám

Május 11-én az esti órákban ismét sportruházati adományok érkeztek Magyarországról Kárpátaljára, az Ukrán Olimpiai Bizottság kárpátaljai irodájába.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdeményezte, hogy segítené az ukrán félt. A két ország olimpiai bizottságának az elnöke, a két szöuli bajnok, Gyulay Zsolt és Szerhij Bubka több alkalommal is egyeztetett a lehetséges együttműködésről. Az elmúlt hónapban már több segélyszállítmány jutott el az ungvári Junyiszty Sportközpontba. Ezúttal japán, török és dél-koreai sportruházati termékek, cipők, higiéniai cikkek és irodaszerek érkeztek, amelyek segíthetik az ukrán sportolók további felkészülését. Az adományok begyűjtésének, a szállítmányok szervezésének a koordinációját a MOB végzi, míg a logisztikai-raktározási és szállítási feladatok a Waberer's és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósulnak meg.

A szerdai szállítmány a Török Olimpiai Bizottságtól, egy japán magánszemélytől, televíziós szakembertől, Tomohiro Ishiitől és a dél-koreai LS Networkstől érkezett a Waberer's kamionjával. A segélyszállítmányt ezúttal a MOB részéről jelképesen Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagja adta át Rilják Jánosnak, az Ukrán Olimpiai Bizottság Kárpátaljai Megyei Kirendeltsége elnökének.

Az adomány átadásának helyszínén Ungváron, a Junyiszty Sportközpontban Győr Béla elmondta, hogy a két elnök korábban folytatott beszélgetései során újabb adomány gyűlt össze, s ez a mostani akció annak az eredménye.

– A szállítmány dél-koreai, japán magánadakozásból, illetve a Török Olimpiai Bizottság által felajánlott sportszerekből áll. Egykamionnyi adomány gyűlt össze, amit nagy szeretettel vártak Ungváron. Régóta próbáltuk összehozni azt az időpontot, amely mindenkinek ideális, ezért esett a mai napra a választás. Ez nagyon fontos a megkezdett munka miatt, illetve azért is, mert bízunk abban, hogy minél előbb véget ér a háború, és békeidőszakban tudjuk folytatni a megkezdett jó kapcsolatot.

Ukrán részről Rilják János vette át a jó szívvel gyűjtött sportruházatot.

– Elsősorban azoknak a gyerekeknek szánjuk, akik itt maradtak. Nagyon sok gyerek van nálunk, közel 320 személy lakik a sportközpontban kialakított belső menedékszállón. Nagyon örülünk, hogy Magyarországtól ilyen ajándékot kaptunk, ritka, aki így segít nekünk. Élelmiszerből sokat hoznak, de egy ilyen sportruházati eszközöket tartalmazó adomány, ami a gyerekek számára is jó, nem mindennapi. Nagyon szépen köszönjük Magyarországnak ezt a szép ajándékot, és örülünk, hogy vannak ilyen barátaink. Imádkozni fogunk, hogy ez a háború minél hamarabb fejeződjön be, és minden jó legyen, hogy békeidőben folytathassuk az együttműködést.

A magyar sporttársadalom példaértékű, széles körű összefogásának köszönhetően Magyarországon is segítik az ukrajnai menekülteket. Az elmúlt időszakban a magyar sportban, a sportért tevékenykedő 9 szervezet fogott össze, és 10 millió forintot ajánlottak fel az orosz–ukrán háború miatt Magyarországra érkező menekültek támogatására.

rv