A beregszászi járási Leszja Kordonec dokumentumfilmje is díjazott lett a müncheni Dok.festen

2022. május 20., 18:35

Május 22-ig tart Münchenben a Dok.fest elnevezésű filmfesztivál, melyet már több mint 25 éve minden évben megrendeznek. A legjobb dokumentumfilmeket múzeumokban, kulturális központokban és más nyilvános helyeken vetítik le.

A fesztivál egyik díjazottja Leszja Kordonec Pushing Boundaries című filmje lett, amely az ukrán paralimpiai csapatról szól.

Leszja Kordonec az Ungvári Nemzeti Egyetem filológiai karán szerzett diplomát, majd a Zürichi Művészeti Intézetben tanult. A lány a beregszászi járási Balazsérról származik. 2011-ben dokumentumfilmet készített szülőfalujáról. A Balazher. Die Korrekturen der Wirklichkeit elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a 33. Müncheni Nemzetközi Diákfilmfesztiválon, később pedig az Odesszai Nemzetközi Filmfesztivál díjazottja lett.

A Pushing Boundaries című dokumentumfilm végigkíséri az ukrán paralimpiai válogatott sportolóit, akik fizikai és pszichológiai korlátaikat túllépve, nehéz körülmények között készülnek a következő paralimpiára egy olyan időszakban, amikor szemük láttára omlanak össze az ország politikai- és államhatárai.

A müncheni zsűri nagy szeretettel fogadta a filmet. „Leszja Kordonec bátran és pátosz nélkül vezet minket Ukrajna paralimpiai csapatának útján [...] A filmben minden történetet feltűnés nélkül, szemmagasságban mesél el. A Pushing Boundaries a határok feszegetését, a határok kiterjesztését jelenti. Megmutatja, hogy nincs fogyatékos, csak fogyatékkal élő. A filmből az is kiderül, mit jelent, ha háborúról mint „konfliktusról” beszélni. [...] A zsűritagok vitájában felvillant a „remekmű” szó is” – olvasható a filmfesztivál médiaoldalán.

(mukachevo.net/VV)