A behívókat a rendőrök, a munkáltatók vagy akár a helyi önkormányzat munkatársai is kézbesíthetik

2022. június 1., 18:41 , 1110. szám

Ukrajnában jelenleg minden 18 és 60 év közötti férfi kaphat behívót, még akkor is, ha nem tartozik a mozgósítás alá esők kategóriájába vagy éppen halasztási engedéllyel rendelkezik. Ezenkívül a behívókat a hadkiegészítő parancsnokság munkatársain kívül a rendőrök, a munkáltatók vagy akár a helyi önkormányzat munkatársai is kézbesíthetik.

Volodimir Szilvási jogász a témában elmondta, hogy egy egyszerű közúti ellenőrzés során is kioszthatják a rendőrség vagy a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai a katonai szolgálatra szánt behívókat a hadköteles korú állampolgároknak. Az igazoltatásnál a behívót kiállító hatósági személy nem köteles ellenőrizni, hogy az adott állampolgárnak van-e kiutazási engedélye vagy nincs, kapott-e felmentést a mozgósítás alól. Mindezeket a következő lépésben fogják tisztázni. A behívón szerepelnie kell a parancsnok aláírásának, a bélyegzőjének (pecsétjének), valamint a behívott személy valóságnak megfelelő adatainak. A behívott személynek minden behívó átvételekor alá kell írnia az átvételi elismervényt, amely az illetékes szervnél marad beiktatásra. Továbbá a behívón feltétlenül szerepelnie kell, hogy mikor és hol kell megjelennie a behívottnak.

Egy üres behívó lap – még ha van rajta pecsét és aláírás is – érvénytelen, vagyis ez azt jelenti, hogy azt a személyt, aki üres értesítést kapott, nem terheli felelősség, ha nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Viszont ha valaki egy helyesen kitöltött behívó átvételét utasítja vissza, az nem mentesül a felelősségre vonás és mozgósítás alól.

Miután egy igazoltatást követően a behívóra felírták az állampolgár személyi adatait, akkor az adott személynek alá kell írnia az átvételi elismervényt. Ha valaki ellenkezik vagy jogsértésre hivatkozik, akkor ennek is megvan az előírt eljárása. A hadkiegészítő parancsnokság munkatársai írnak egy átvétel megtagadásáról szóló jegyzőkönyvet. Ezt követően pedig hangosan felolvassák a behívó tartalmát, ami egyenértékű azzal, hogy az adott személyt értesítették a katonai szolgálatra történő behívásáról. Ezzel az eljárással a hadköteles állampolgárnak tudomására lett hozva, hogy mikor kell megjelennie a parancsnokságon. Amennyiben azonban az illető arra hivatkozik, hogy ő nem írt alá semmit és nem jelenik meg a kijelölt parancsnokságon a kijelölt időben, akkor a hadiállapot alatt komoly következményekre kell számítania. Tettét mozgósítás alóli kibúvásként fogják minősíteni, amivel kapcsolatban a büntető törvénykönyv 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztést ír elő.

A jogász arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendvédelmi szerveknek nincs jogában erővel senkit sem elvinni a hadkiegészítő parancsnokságra. Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy a rokonok, barátok, szomszédok által átvett és továbbított, vagy az ajtóba, postaládába tűzött behívó nem minősül kézbesítettnek, ami azt jelenti, hogy az adott személyt semmilyen felelősség nem terheli annak figyelmen kívüli hagyása miatt.

A hadiállapot idején minden polgárnak magánál kell hordania a személyi igazolványát, amelyet a rendvédelmi szervek képviselői joggal kérhetnek az igazoltatás során. Miután azonosították az illetőt, ráírják az adatait a behívóra és átadják neki, ettől kezdve az érintett köteles az átvett behívón szereplő időpontban megjelenni a kijelölt hadkiegészítő parancsnokságon.

TV21 Ungvár/Dankai Péter